




Прясното мляко леко се затопля и в него се разтваря маята, постепенно се прибавят яйцата, солта, захарта, олиото, киселото мляко, ракията и кората на лимона. С получената смес и брашното, в което е добавен бакпулверът, се измесва меко тесто.
В края на месенето постепенно на няколко пъти добавяме 2 с.л. мас (вече разтопени). Топим си ръцете в разтопената мас и месим тестото, докато мазнината свърши. Полученото тесто оставяме на топло за около 3 часа хубаво да втаса, след което го разделяме на 3 части. От всяка част правим по един фитил, който разпъваме с ръцете. Така трите фитила ги поставяме един до друг и ги сплитаме на плитка.
Получената плитка я навиваме на венец и я поставяме в намазнена тава да втаса отново (втасва около 1,5 часа). Преди изпичане я намазваме с разбит белтък. Пече се при 170 градуса в предварително загрята фурна около 1 час и 15 минути. След като е изпечена питката, я намазваме отгоре леко с мазнина и поръсваме с кристална захар.
