Питка "Маргарита" (стъпка по стъпка)

Питка "Маргарита" (стъпка по стъпка) Лакомник

По-интересен вариант на любимата българска рецепта

Питка "Маргарита" (стъпка по стъпка)
Време за приготвяне
Приготвяне
2 часа
Порции
Порции
10
Автор
Лакомник
Лакомник Необходими продукти

240 мл вода

520 г брашно

7 г суха мая

25 г захар

30 г масло

1 яйце + 1 жълтък

¼ ч.л. сол

сусам и мак за поръсване

Начин на приготвянe

 

Брашното поставете в голям съд, като настрана се оставите от него за месенето. Направете кладенче и в него изсипете разтворената в топлото мляко мая с 1 с.л. захар, щипка сол, останалата захар и яйцето. Разбъркайте като постепенно добавяте от брашното, докато се абсорбира от течната смес.

Вземете в ръце и върху набрашнена повърхност месете 10 минути. Добавете брашно, ако тестото лепне. Месете продължително и упорито докато се получи гладко и еластично тесто. Оставете да втаса до удвояване на обема в покрит съд на топло.

Разделете на 4 части и всяка разточете на кора. Намажете с олио и ги наредете една върху друга. Нарежете на 16 равни части и ги оформите като топчета. Наредете ги като цвете в намаслена и набрашнена дълбока тава. Поръсете със сусам и мак и оставете отново да втасат за около час.

Намажете с жълтък преди да сложите питката да се пече в предварително загрята на 200 градуса фурна. Проверявайте готовността с клечка, която трябва да излезе суха, и покрийте с фолио, ако получи кафява коричка, преди вътрешността да е готова.

Още по темата
Още по темата
Майсторска питка „Слънце” (стъпка по стъпка)
Разтваряме маята и захарта с малко топла вода и оставяме да шупне. Пресяваме брашното, правим „кладенче” в средата му и сипваме - млякото, цялото яйце и...
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц