Черен хляб с маслини

Черен хляб с маслини Лакомник

Хранителен, вкусен и ароматен домашен хляб

Черен хляб с маслини
Време за приготвяне
Приготвяне
90 мин
Порции
Порции
4
Автор
ПИК
Лакомник Необходими продукти

200 г пълнозърнесто бяло брашно

300 г типово брашно

2 кубчета мая или 3 пак. суха

4 с.л. зехтин

200 г черни ароматни маслини

1 ч.л. захар

щипка сол

1 ч.л. розмарин, смлян

1 ч.ч. вода

Начин на приготвянe

Обезкостете маслините и ги нарежете на едро. Добавете към смесените брашна. Сложете захарта, солта, маята разбита в малко хладка вода, зехтина. Разбъркайте и постепенно добавяйте водата до получавате на достатъчно гъсто тесто. Вземете в ръце и месете докато тестото стане еластично. При нужда добавете брашно, ако лепне.

Оставете на топло в покрит съд да втаса около час. Втасало е тестото, когато удвои обема си. Омесете отново и оформете на тънки около 3 пръста усукани ивици. Поставете на достатъчно разстояние в намаслена и набрашнена тавичка, като имате предвид, че тестото двойно ще увеличи обема си. Оставете на втаса повторно около половин час. Печете на 180 градуса около 25-30 минути или до получаване на златистокафяв загар. След като извадите хляба, поръсете с вода и покрийте с кърпа, да омекне.

Още по темата
Още по темата
Хляб с маслини и сушени домати
Брашното, солта, маята, мащерката и захарта се смесват в дълбок съд. Прави се кладенче и в него се наливат 200 мл хладка вода и зехтина. Меси се, докато се получи...
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц