Традиционното ястие в Ориента събира 40 полезни подправки
Диетолозите често наричат хумуса хранителната панацея на Близкия изток, където ястието е много популярно и съпътства всяко хранене през деня. И това не е случайно, защото всички съставки в него са от полза за здравето и трябва да се консумират редовно.
Хумусът хранителна паста, направена от нахут и сусамов тахан с овкусители като зехтин, лимонов сок, червен пипер и чесън. На арабски терминът „хумус би тахина” означава хумус със сусамов тахан, а преди векове експериментите с овкусяването довели до създаването на султанската разновидност с четиридесет подправки, която има много варианти и става все по-разнообразна и в съвремието. По традиция пастата се гребе с тънък хляб, но в модерното хранене в страните извън Ориента е популярно да се яде и с царевичен чипс.
Хумусът може да се гарнира с гъби, краставици, домати, нахут на зърна, магданоз, червен пипер, кедрови ядки, лук, зехтин. Приготвя се от хубаво сварен нахут, смлян на пюре със зехтин, лимонов сок и сусамов тахан. За да се получи желаната консистенция, се разрежда с малко количество водата, в която е врял. Добавят се кимион, сол, чесън, сладък или лютив червен пипер. Използва се за мезе, или като сос към фелафел, за разядка, гарнитура на много основни ястия, израелска салата, пиле на грил и патладжан.
Най-известните разновидности са хумус фул – комбиниран с паста от бакла, хумус масубха – с нахут на зърна и сусамов тахан, хумус махлута – с топли нахутени зърна и фул.
Хумусът е хранителен, подходящ за вегетарианци и вегани и може да се яде и суров. Съдържа големи количества белтъчини, влакна, желязо и в зависимост от рецептата променливи количества мононенаситени мазнини – все съставки, които са от голяма полза за здравето.
Суров хумус
Необходими продукти
1 и ½ ч.ч. суров нахут, 3 с.л. тахан (суров сусам), сокът на 2 лимона, 3-4 скилидки чесън, 1 чаша вода, 1 щипка червен пипер, сол на вкус.
Начин на приготвяне
Нахутът се накисва за 24 часа във вода. Прецеждат се зърната и се изплакват обилно на течаща вода. Оставят се да покълнат за няколко дни, като през цялото време се изплакват сутрин и вечер на течаща вода, докато кълновете станат с около 1 см дължина. След това покълналите зърна се потапят във вряща вода за няколко минути. Отцеждат се и се поставят в блендер за 3-4 минути до получаването на кремообразна смес. По желание се разрежда с малко вода и се прибавят подправките.
Хумус с патладжан
Необходими продукти
2 големи патладжана, 1 консерва (450 г) нахут, 3-4 с.л тахан, 2 скилидки чесън, пресован, сока от 1 лимон, 4 с.л зехтин, ½ връзка нарязан на ситно магданоз, ½ ч.л смлян кимион, ½ ч.л. червен пипер, сол на вкус.
Начин на приготвяне
Патладжаните се разрязват на половинки, поръсват се със сол и се оставят да се отцедят. Измиват се и се поставят в тавичка да се запекат на силна фурна, докато омекнат. Вътрешността на опечените патладжани се изгребва с лъжица и се поставя върху решетка. В блендер се смилат нахутът – без соса от консервата, таханът, чесънът, зехтинът и лимоновият сок. Добавят се патладжанът и магданозът и се смилат до получаване на гладка смес. Пастата се изсипва в голяма чиния, поръсва се с кимион, сол и червен пипер. Яде се с арабски питки и зеленчуци.