Съпругата му Иглика Трифонова е магьосница в кухнята
Истински глезеник на съдбата е актьорът Христо Гърбов. Звездата от „Комиците” и „Столичани в повече” всеки ден се радва същинско гурме, приготвяно задължително за вечеря от съпругата му Иглика Трифонова. Талантливата режисьорка работи не по-малко от известния артист, но е отлична домакиня и намира време всеки ден да приготви нещо вкусно, за да събере семейството около масата на здравословно хапване.
Благодарение на съпругата си, която е магьосница в кухнята и не спира да го глези, Христо Гърбов се определя като ценител на хубавата храна. Ето любимите му рецепти, с които го изкушава нежната му половинка Иглика Трифонова.
Пълнена Коледна пуйка
Продукти
За плънката:
1 к.ч. олио
1 ч.ч. ориз
дреболиите от пуйката, нарязани
шепа гъби, нарязани
1 глава лук
шепа стафиди
щипка кимион
сол и червен пипер на вкус
щипка чубрица
шепа джоджен и магданоз, нарязани
За пуйката:
1 пуйка
масло за шпиковане
червен пипер и сол на вкус
1 ч.ч. бира
Приготвяне
В олиото задушете лука, ориза и нарязаните на ситно дреболии и гъбите. Добавете стафидите и подправките и залейте с чаша вода. Задушете плънката на средно силен огън, докато оризът омекне малко.
Пуйката се измива и посолява, като се натрива с подправките с ръка. Правят се разрези и се шпикова се с масло дълбоко. Пуйката се пълни с приготвената плънка и се с конец.
Връзваме краката и крилата също с конец и се намазва цялата с червен пипер и масло.
Налива се бирата и чаша вода и се пече в покрита с фолио тава в загряна на 240 градуса фурна. След като заври, температурата се намалява на 150 градуса и се оставя няколко часа, може и цяла нощ. По време на печенето се полива със соса от тавата.
Бобена салата
Продукти
2 ч.ч. шарен боб
5 кисели краставички
2 стръка праз
2 глави червен лук
1 суха люта чушка
3 скилидки чесън
3-4 с.л. оцет
1 с.л. сух джоджен
1/2 връзка магданоз
сол
7-8 с.л. олио
5-6 с.л. лютеница
Приготвянe
Сварява се бобът, слага се в дълбок съд и към него се прибавят нарязаните на колелца кисели краставички. Лукът се изпича във фурна заедно с обелките. След това се почиства и се нарязва на ивички. Празът се нарязва на ситно и всичко се прибавя към боба. В купичка се смесват оцетът, магданозът, солта и джодженът. Прибавят се олиото, счуканият чесън, стритата люта чушка и лютеницата. Изсипва се при боба, разбърква се добре и се оставя да престои 1 час на хладно.