Има една древна световна кухня, която не включва в себе си само рецепти и продукти. Кулинарията, която се развива вече повече от 20 века в Китай е смесица от традиции, ритуали, философия и много медицина. За началото на иначе обикновеното занимание във всеки дом има много легенди и храната е издигната в истински култ, превърната е в ценност.
"Това се доказва и от факта, че в Китай поздравът при среща не е "как сте?", а "яли ли сте?", разказва един от най-добрите специалисти по цигун у нас Станчо Станев. Друг пример е думата за ориз, която в китайския е еднаква с тази за храна.
Когато хапвате вкуснотии от тази азиатска страна, по традиция трябва да се храните с пръчици. По тази причина рецептите от всяка една провинция на държавата имат важна особеност - те са настъргани или нарязани на дребни парчета, така че да могат лесно да се ядат с пръчици. Но на масата на всеки китаец има и още един прибор - малка порцеланова лъжичка. Тя е предназначена за супата, която по правило се сервира последна.
Според Станчо Станев обаче по-интересно е, че в Китай всяка провинция има своя специалитет, а той - своя легенда. Ако сте в столицата, трябва задължително да хапнете патица по пекински. Рецептата е на цели 300 години и е донесена в Пекин от готвачи от град Нандзин. Те знаели, че патешкото месо трябва само да се опече и да се сервира. След като започнала да се предлага в заведенията в Пекин обаче, много от клиентите не се стеснявали да дават съвети на майсторите. В следващият век, напредничавите готвачи добавили богата плънка, както и бульон.
Ако сте чували, че в Китай се яде всичко, това е така само в провинция Гуанджоу. Именно тук се яде всичко, което лети, върви по сушата или плува във водата. В този край на страната могат да ви сервират куче, котка, крокодил, че дори и отровни змии. Според легендите, всеки готвач в тази провинция знае поне по 2000 рецепти, като поне 200 от тях са за кокошка. Традицията за многообразието в продуктите за приготвяне идват още от времето на династията Цин. Тогава се устройвали т.нар. "големи ханмански банкети". В менюто влизали невъобразими неща за европейския вкус като устни от горила, слонски хобот, камилска гърбица и много други.
Най-голямата ценноста за всеки представител на тази древна нация е здравето му. И то може да се запази с помощта само на храна. Всеки китаец се опитва да се справи с болестите първо с хапване и едва тогава с лекарства, повелява традицията. По време на управлението на споменатата вече династия Цин са издадени цели 300 книги за лечебна кухня.
В началото споменахме, че рецептите на този народ са пропити и с много философия. Всъщност тя е ключова за балансирането на всеки специалитет. От векове готвачите в Китай се водят от една основна теория - за петте елемента земя, метал, вода, дърво и огън, разказва още Станев. Стихиите се пораждат една от друга - земята поражда метала, той пък водата. Тя поражда дървото, а то - огъня, а от него отново се стига до земята. Но силите могат и да се унищожат една друга, става ясно от старите книги. Земята поглъща водата, а тя пък гаси огъня. Пламъците топят метала, а той сече дървото. То пък прониква в земята.
По тази теория обаче лесно се групират продуктите в кухнята и се знае влиянието на всяка една храна върху органите на човека. Елементът "Земя" се свързва с далака. Към тази група спадат продуктите, които активизират органите около него - сладките храни, които активизират панкреаса и стомаха. Тук са и зеленчуци като морковите и тиквичките, които са с по-сладникав вкус. Още - оризът, яйцата, както и дори малцовата бира.
Вторият елемент е металът, който отговаря за белите дробове. Затова и не случайно тук попадат лютите храни, които отпушват блокираните енергийни места в тялото ни. Интересно е, че в тази група освен познатите лук, чесън и люти чушки, попадат и кокошето и гъше месо. Ако се чувствате уморени, хапнете нещо от този списък и то ще ви даде нов тонус.
Елементът вода се свързва с бъбреците, както и със солените храни. Според древните философи, тук най-важна е мярката. Ако хапваме умерено количество сол, ще имаме по-здрави нерви. Ако прекаляваме обаче, лесно ще се обезводним. В групата попадат и продукти като водораслите, осолените меса и сирена, колбасите, зелето и патладжана.
Следва и предпоследният елемент - дървото. То е господар на черния дроб. В групата попадат всички кисели храни. Те дразнят жлъчката и тя изпуска сокове, които помагат на черния дроб да се изчисти от мазнините. За да постигнете този ефект, трябва да хапвате повече домати, кисели краставички, спанак, цитруси, киви, касис, както и кисело мляко и извара. Хубаво е да пиете още сок от вишни и чай от шипка.
Накрая е елементът огън, който отговаря за сърцето ни. Храната, която му помага е с горчив вкус като маслини, червено цвекло, целина, червена боровинка, хрян, шафран, черен чай, червен пипер и какао. Те дават нови сили на тялото ни и заздравяват сърцето, твърдят древните фирософи. Благодарение на тези прости правила, лесно можем да си осигурим здраве, били убедени древните китайци.