Виетнамската кухня е смесица от тайландаски, китайски и индийски рецепти

Виетнамската кухня е смесица от тайландаски, китайски и индийски рецепти Лакомник

Пресните зеленчуци са на почит във Виетнам

Виетнамската кухня е смесица от тайландаски, китайски и индийски рецепти
Автор:Лакомник

Виетнамската кухня е невероятна смес между китайската кухня, тайландската и индийската кухня, в която се усеща и финото влияние на френските колонизатори. Един от основните местни продукти са оризовите макарони. Разнообразието в избора на месо обаче може да стресне всеки евпореец. Там се ядат почти всички видове животни, не се оставят на страна дори и насекомите. Основата на всичко обаче е оризът. Там и голямо изобилие от различни сортове от него. Зърната на някои от тях са покрити с мъх. Смята се, че леко загорелият ориз е по-вкусен. Климатът позволява да се отглеждат доста видове зеленчуци. Едни от най-популярните обаче са аспержите. За разлика от китайците, виетнамците предпочитат зеленчуците сурови. На много места обаче те се и консервират. Това се прави дори и плодове като диня и пъпеш.

 

Хек  

Необходими продукти:

1 кг риба хек

300 г домати

1 лимон

трушия зелени домати или зелени малки дини

5 с.л. соев сос

черен пипер

2 глави лук

2 с.л. захар

5 с.л. растителна мазнина

сол

пресен джинджифил

Начин на приготвяне: Захарта се карамелизира в мазнината. След като стане кафява, се добавят 100 мл топла вода. В тенджера нареждаме риба, отгоре домати, лимон, лук, туршия. Прибавя се пресния джинджифил. Така се реди, докато имаме продукти. Поливаме със соев сос, както и малко повече сол. Заливаме с карамела и доливаме вода. Варим на слаб огън около час.

 

 

Карфиол със сос  

Необходими продукти:

1 глава карфиол

50 мл светъл соев сос

3 яйца

сол

Начин на приготвяне: Нарязваме карфиола на розички. Варим в подсолена вода за около десет минути. Сваряваме яйцата. Нарязваме ги на парчета и ги смесваме със соевия сос. 

 

 

Салата

Необходими продукти:

50 г фъстъци

1/2 глава зеле

2 моркови

10 стръка магданоз

3 стръка пресен лук

За соса:

50 г фъстъци

2 с.л. оцет

2 с.л. рибен сос

2 скилидки чесън

1 ч.л. захар

черен пипер

4 с.л. вода

Начин на приготвяне: Нарязваме морковите на ренде, а зелето – на тънки ивици. Зеленият лук и магданозът се нарязват на ситно. Счукваме фъстъците и ги прибавяме към зеленчуците. Смесваме оцета,рибения сос, захарта, солта, чесъна, водата, черния  пипер. Разбъркваме добре. Салатата се овкусява със соса. Поръсва се с останалите фъстъци.

 

 

Супа

Необходими продукти:

1 домат

1/2 глава лук

1 ч.л. вегета по желание

сол

черен пипер

1 яйце

1 с.л. растителна мазнина

1 кубче зеленчуков бульон по желание

1 стрък зелен лук

Начин на приготвяне: Нарязваме лука на полумесеци и го запържваме. Добавяме доматите и солта. Разбъркваме. Добавяме около половин литър гореща вода, вегета и бульон. Оставяме да ври 10 минути. Слагаме разбитото яйце, но постепенно, за да не се пресече. Варим пет минути. Преди да го махнем от огъня слагаме и подправките.

 

 

Пържен ориз  

Необходими продукти:

300 г дългозърнест ориз

200 г микс замразени зеленчуци

2 яйца

1/2 ч.л. натриев глутамат

1/2 ч.л. къри

2 с.л. соев сос

4-5 с.л. растително масло

100 г соеви кълнове

Начин на приготвяне: Измиваме и сваряваме ориза в съотношение 1:2. Отделно сваряваме всички зеленчуци за около 5-10 минути, без кълновете. Пържим яйцата като за омлет. Загряваме мазнина и  прибавяме зеленчуците, ориза, соевия сос и кърито. Бъркаме непрекъснато на силен огън около 5 минути. Прибавяме нарязания на лентички омлет. Бърка се 2 минути.

Още по темата
Още по темата
Оризът е кралят на виетнамската кухня
Китай, Тайланд и Франция си дават среща в традиционната кухня на Виетнам. Местната кулинария е повлияна силно от тези страни и в по-малка степен от Индия. Това прави...
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц