Пресните зеленчуци са на почит във Виетнам
Виетнамската кухня е невероятна смес между китайската кухня, тайландската и индийската кухня, в която се усеща и финото влияние на френските колонизатори. Един от основните местни продукти са оризовите макарони. Разнообразието в избора на месо обаче може да стресне всеки евпореец. Там се ядат почти всички видове животни, не се оставят на страна дори и насекомите. Основата на всичко обаче е оризът. Там и голямо изобилие от различни сортове от него. Зърната на някои от тях са покрити с мъх. Смята се, че леко загорелият ориз е по-вкусен. Климатът позволява да се отглеждат доста видове зеленчуци. Едни от най-популярните обаче са аспержите. За разлика от китайците, виетнамците предпочитат зеленчуците сурови. На много места обаче те се и консервират. Това се прави дори и плодове като диня и пъпеш.
Хек
Необходими продукти:
1 кг риба хек
300 г домати
1 лимон
трушия зелени домати или зелени малки дини
5 с.л. соев сос
черен пипер
2 глави лук
2 с.л. захар
5 с.л. растителна мазнина
сол
пресен джинджифил
Начин на приготвяне: Захарта се карамелизира в мазнината. След като стане кафява, се добавят 100 мл топла вода. В тенджера нареждаме риба, отгоре домати, лимон, лук, туршия. Прибавя се пресния джинджифил. Така се реди, докато имаме продукти. Поливаме със соев сос, както и малко повече сол. Заливаме с карамела и доливаме вода. Варим на слаб огън около час.
Карфиол със сос
Необходими продукти:
1 глава карфиол
50 мл светъл соев сос
3 яйца
сол
Начин на приготвяне: Нарязваме карфиола на розички. Варим в подсолена вода за около десет минути. Сваряваме яйцата. Нарязваме ги на парчета и ги смесваме със соевия сос.
Салата
Необходими продукти:
50 г фъстъци
1/2 глава зеле
2 моркови
10 стръка магданоз
3 стръка пресен лук
За соса:
50 г фъстъци
2 с.л. оцет
2 с.л. рибен сос
2 скилидки чесън
1 ч.л. захар
черен пипер
4 с.л. вода
Начин на приготвяне: Нарязваме морковите на ренде, а зелето – на тънки ивици. Зеленият лук и магданозът се нарязват на ситно. Счукваме фъстъците и ги прибавяме към зеленчуците. Смесваме оцета,рибения сос, захарта, солта, чесъна, водата, черния пипер. Разбъркваме добре. Салатата се овкусява със соса. Поръсва се с останалите фъстъци.
Супа
Необходими продукти:
1 домат
1/2 глава лук
1 ч.л. вегета по желание
сол
черен пипер
1 яйце
1 с.л. растителна мазнина
1 кубче зеленчуков бульон по желание
1 стрък зелен лук
Начин на приготвяне: Нарязваме лука на полумесеци и го запържваме. Добавяме доматите и солта. Разбъркваме. Добавяме около половин литър гореща вода, вегета и бульон. Оставяме да ври 10 минути. Слагаме разбитото яйце, но постепенно, за да не се пресече. Варим пет минути. Преди да го махнем от огъня слагаме и подправките.
Пържен ориз
Необходими продукти:
300 г дългозърнест ориз
200 г микс замразени зеленчуци
2 яйца
1/2 ч.л. натриев глутамат
1/2 ч.л. къри
2 с.л. соев сос
4-5 с.л. растително масло
100 г соеви кълнове
Начин на приготвяне: Измиваме и сваряваме ориза в съотношение 1:2. Отделно сваряваме всички зеленчуци за около 5-10 минути, без кълновете. Пържим яйцата като за омлет. Загряваме мазнина и прибавяме зеленчуците, ориза, соевия сос и кърито. Бъркаме непрекъснато на силен огън около 5 минути. Прибавяме нарязания на лентички омлет. Бърка се 2 минути.