Хлебче със зехтин и чесън

Хлебче със зехтин и чесън Лакомник

Бърза и лесна вкусотия за хапване по всяко време

Хлебче със зехтин и чесън
Време за приготвяне
Приготвяне
60 минути
Порции
Порции
4
Автор
Лакомник
Лакомник Необходими продукти

500 г брашно

10 г прясна мая

4 с.л. кисело мляко

150 мл хладка вода

2 яйца ( 1 жълтък за намазване )

1 ч.л. захар

1 ч.л. оцет

1 ч.л. сол

3 с.л. олио

чесън на прах

4 с.л. зехтин

Начин на приготвянe

Замесете тестото като, към пресятото брашно добавите солта и го разбъркате. В средата направете кладенче. В купа сложете маята и захарта с част от водата и оставете сместа да шупне. Към шупналата смес добавете останалите продукти ( оцета, млякото, яйцата, олиото и останалата вода) забъркайте каша. Вземете купата и прибавяйте по малко към брашното като месите до оформянето на гладко и пухкаво тесто. Оставете да втаса за 40 минути. Готовото тесто разделете на 3 части, всяка част разточете на тънка кора. Всяка кора се намазва със смесения зехтин и чесън. Сложете корите една върху друга и завийте на руло. Нарежете на триъгълници и подредете в продълговата форма. Намажете с разбития жълтък, по желание поръсете със семена. Оставете да втаса още 10 - 15 минути и печете до готовност. Готовото хлебче намажете с масло и завийте с чиста кърпа.

Още по темата
Още по темата
Хлебчета с маргарин
Маята се разтваря в топла вода. Пресява се брашното в тава и се прави кладенче в средата. Посолява се брашното, прибавя се разтворената мая в малко хладка вода,...
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц