Картофени хлебчета

Картофени хлебчета Лакомник
Картофени хлебчета
Време за приготвяне
Приготвяне
90 минути
Порции
Порции
10
Автор
Лакомник
Лакомник Необходими продукти

300 г картофи, обелени и нарязани на четири

1 ч.ч. студено мляко

4 с.л. безсолно масло

1 с.л.захар

2 ч.л. сол

1 пакетче мая

5 1/2 ч.ч. брашно

олио

Начин на приготвянe

За тестото:

Намаслете голяма купа и я отстранете. Картофите сварете в 1 1/2 ч.ч. вода на средно силен огън около 15 минути. Намачкайте картофите щом са готови с 3/4 ч.ч. от тази, в която са варени. Разбъркайте млякото, захарта, маслото и солта към картофената смес и оставете да се охлади на стайна температура. Добавете маята и бъркайте, за да се разтвори. Добавяйте на части брашното като бъркате, докато се получи тесто. Преместете тестото на чист плот, леко набрашнен. Месете докато в тестото се получат шупли. Оформете го на топка, поставете го в купа, покрийте с найлоново фолио и оставете да втаса за час.

Оформяне

Загрейте фурната на 150 градуса. Покрийте форма за мъфини с мазнина. Разделете 60 еднакви малки топчици. Сложете във всяка формичка за кексчета - по 3 топчици. Оставете съда, покрит с кърпа, докато удвои размера си. Печете докато хлябът е готов, около 30 минути.

 

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц