Фокача с босилек и чери домати

Фокача с босилек и чери домати Лакомник

Чудесна закуска, подходяща за следобедно хапване или допълнение към вечерята

Фокача с босилек и чери домати
Време за приготвяне
Приготвяне
100 мин
Порции
Порции
6
Автор
Лакомник
Лакомник Необходими продукти

800 г брашно

400 мл вода

мая

1 щипка захар

1 с.л. сол

125 мл зехтин

150 г сушени домати

1 връзка босилек

200 г чери домати

Начин на приготвянe

Маята се поставя в дълбока купа и се залива с водата, която е със стайна температура. Добавя се захарта и се оставя за десетина минути, докато живата мая започне да се разтваря. След това се добавят зехтинът, брашното, солта и продуктите се разбъркват много добре, докато се получи меко тесто. То се завива с кърпа и се оставя на топло за около половин час, докато удвои обема си. През това време маринованите сушени домати се накълцват на ситно, заедно с пресния босилек. Що тестото е втасало се добавят сушените домати и босилека. Отново се разбърква, докато сушените домати се разпределят равномерно в тестото. След това тестото се разделя на две равни части, които се оформят на кръгли питки. Те се разполагат в тавичка, на дъното на която е поставена хартия за печене. Във всяка питка се разполагат старателно измити и подсушени чери домати. Оставят се на топло за още половин час, докато удвоят обема си. Щом фокачите с чери домати и босилек са се надигнали и изглеждат пухкави, се намазват със зехтин и се поръсват с едра сол. Пекат се в предварително загрята до 200 градуса фурна за около 20-25 минути или докато станат апетитно златисти.

Още по темата
Още по темата
Фокача с билки
Разделете тестото на две равни части и разточете на дискове с големината на тавата, която ще ползвате. Сложете корите в 2 чинии, покрийте с плик и оставете да втасат...
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц