Чудесна закуска, подходяща за следобедно хапване или допълнение към вечерята
Маята се поставя в дълбока купа и се залива с водата, която е със стайна температура. Добавя се захарта и се оставя за десетина минути, докато живата мая започне да се разтваря. След това се добавят зехтинът, брашното, солта и продуктите се разбъркват много добре, докато се получи меко тесто. То се завива с кърпа и се оставя на топло за около половин час, докато удвои обема си. През това време маринованите сушени домати се накълцват на ситно, заедно с пресния босилек. Що тестото е втасало се добавят сушените домати и босилека. Отново се разбърква, докато сушените домати се разпределят равномерно в тестото. След това тестото се разделя на две равни части, които се оформят на кръгли питки. Те се разполагат в тавичка, на дъното на която е поставена хартия за печене. Във всяка питка се разполагат старателно измити и подсушени чери домати. Оставят се на топло за още половин час, докато удвоят обема си. Щом фокачите с чери домати и босилек са се надигнали и изглеждат пухкави, се намазват със зехтин и се поръсват с едра сол. Пекат се в предварително загрята до 200 градуса фурна за около 20-25 минути или докато станат апетитно златисти.