Фалафели с цвекло

Фалафели с цвекло Лакомник

Вкусна идея за зеленчуков обяд

Фалафели с цвекло
Време за приготвяне
Приготвяне
45 минути
Порции
Порции
6
Автор
Лакомник
Лакомник Необходими продукти

300 г сушен нахут

2 глави цвекло, обелени и едро нарязани

2 глави лук или 1/2 червен лук, нарязан на ситно

125 г бадемово брашно

1 ч.ч. ситно нарязан магданоз

1 ч.ч. нарязан кориандър + малко повече за сервиране

1 лимон

2 ч.л. кимион

2 ч.л. кориандър

1 ч.л. куркума

1 ч.л. сода на прах

1/2 ч.л. сол

1/2 ч.л. черен пипер

80 мл олио

3 големи питки

За соса:

140 г сусамов тахан

2 с.л. кисело мляко

3 с.л. лимонов сок

Начин на приготвянe

Накиснете нахута за нощ и изцедете. Смесете нахута, цвеклото, брашното, кората и сока от лимона, зелените подправки, другите подправки, бакпулвера, сол, черен пипер и пасирайте добре продуктите. Смесете получената смес с хлебните трохи и с влажни ръце направете 24 кюфтета. Наредете ги върху фолио, оставете в хладилник за 30 минути. Пригответе соса, смесете тахана, киселото мляко, лимоновия сок, прибавете 3/4 ч.ч. вода, подправете на вкус и разбъркайте. Загрейте олио, запържете фалафелите за 2-3 минути от всяка страна до златисто. Извадете върху салфетка. Сервирайте със соса.

Още по темата
Още по темата
Фалафел
Нахутът се накисва във вода за 12 часа. Ако има люспи се премахват. Омесете нахутът и останалите подправки и изсипете в блендер. Кълцайте докато се получи добре...
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц