Топспециалитетите на Испания

Топспециалитетите на Испания Лакомник
Топспециалитетите на Испания
Автор:Лакомник

Испания е кръстопът между много култури. Подобно на нашата страна и там всичко е пропито с история и наследство от много народи. Най-лесно това се усеща в кухнята на южните народи. Предлагаме ви едни от най-вкусните специалитети на Испания. Препоръчваме ви гаспачо за топлите дни и ваканцията на плажа.

 

Гаспачо

Необходими продукти:

3-4 домата

50 г хляб

1 краставица

1 майонеза

оцет

магданоз

захар

Начин на приготвяне: Попарваме доматите и ги обелваме. Накисваме хляба и го изцеждаме добре. Смесваме го с един от доматите. Прекарват се през сито или се разбива с миксер. Разбиваме майонезата с оцета и добавяме сместа от хляба и домата. Добавяме половин литър вода, посоляваме, поръсваме с пипер, захар и накълцан лук. Доматите и краставиците нарязваме на кубчета. Слагаме и тях в супата. Посипваме с магданоз и поднасяме с кубчета лед. 

 

Крем

Необходими продукти:

2 ч. ч. Захар

6 яйца 

1 л прясно мляко

2 ванилии

Начин на приготвяне: Половината захар се изсипва на дъното на плитка тавичка. Загрейте, за да се карамелизира. През това време разбиваме яйцата за няколко минути. При тях добавяме останалата захар, наливаме и млякото. Слагаме и ванилиите. Разбъркваме добре и изливаме върху изстиналия вече карамел. Печем на 160 градуса за около час.

 

Кексчета

Необходими продукти:

3 яйца

175 г захар

60 мл прясно мляко

190 мл зехтин

210 г брашно

5 г бакпулвер

щипка сол

1 ч. л. канела 

кора от 1 лимон 

захар за поръсване

Начин на приготвяне: Яйцата трябва да са със стайна температура. Разбиваме ги със захарта. Прибавяме  зехтина и млякото без да спираме миксера. Брашното, солта, канелата и бакпулвера се разбъркват добре. Пресяваме и прибавяме към млечно-яйчената смес. Добавяме и кората на един лимон. Увеличаваме скоростта на миксера до средна, когато добавим и лимона. Бъркаме около две минути. Оставяме в хладилник за час. Загряваме фурната до 250 градуса. Във форма за мъфини слагаме хартия. Слагаме тестото в найлонов плик с ръбчета. Режем едното и така ползваме плика като шприц. Пълним формите до две трети от обема им. Поръсваме със захар. Намаляваме температурата на фурната до 220 градуса и оставяме да се пече само отдолу. Печем за около 15 винути. В последната минута включваме и горното награвяне, за да се зачервят. 

 

Салата

Необходими продукти:

100 г ролца от раци

2 сварени яйца

150 г шунка

150 г кашкавал

1 маруля

100 г сварена царевица

рибен сос

Начин на приготвяне: В дълбока купа накъсваме марулята. Нарязваме на кубчета предварително сварените яйца, както и шунката и кашкавара. Ролцата се нарязват само на шайби. Смесваме и разбъркваме добре. Поливаме с лимоновия и рибения сос. Оставяме на студено за поне един час.

 

Супа от краставици

Необходими продукти:

2 краставици

1 авокадо

лимонов сок

1 ч. л . зехтин

1 ч. л. сусамов тахан

Начин на приготвяне: Обелваме краставиците и авокадото. Пасираме ги заедно с лимоновия сок, зехтина, тахана и солта. Добавяме ледена вода. Кремсупата се сервира студена.

Още по темата
Още по темата
В Испания ястията са леки и хранителни
Испанската кухня се слави по цял свят като една от най-разнообразните в света. Тъй като страната се намира на кръстопът между Африка и Европа, там могат да се опитат...
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц