Марсилски мечти
Започнаха мислите за сняг и празници, но ако искате още малко да останете в обятията на летните мечти, предлагаме ви най-добрите специалитети от областта на Лазурния бряг. Според местните хора, дори храната вече придобива източен привкус, защото Марсилия е центъра на исляма във Франция, а населението изповядващо тази религия е една трета от всички жители.
Говеждо месо
Необходими продукти:
600 г говеждо месо
20 г краве масло
За гарнитурата:
4 домата
60 г краве масло
По желание: аншоа
Начин на приготвяне: Ако сте решили да направите рецептата като добавите аншоа, започнете с нея. Тя трябва да се направи на пюре. За по-силен вкус използвайте две рибки. Добавете малко масло, сол и черен пипер. Оставяме настрана. Месото се запържва от всички страни в маслото. След това се поръсва със сол и черен пипер на вкус. Месото също оставяме настрана. Без да сменяме мазнината в тигана, добавяме доматите, нарязани на едро. Запържваме ги от разрязаните страни. След това ги вадим и в чиния за сервиране подреждаме малко от месото и доматите. Ако сте решили да използвате и аншоата, месото се намазва с пюрето от рибките преди сервиране.
Риба
Необходими продукти:
1 кг морска риба
40 мл зехтин
1 глава лук
2 домата
3 картофа
магданоз
копър
12 дафинови листа
12 скилидки чесън
черен пипер
шафран
брашно
сол
крутони
Начин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно. Запържваме го в малко зехтин. След това добавяме доматите, предварително нарязани на ситно. Идва ред на магданоза, копъра, наситнения чесън, както и на дванайсетте дафинова листа и останалите подправки. Картофите се нарязват на малки кубчета. Върху сместа се слага и почистената вече морска риба. Слагаме капака и оставяме да се задуши. Доливаме малко вода и оставяме да се готви за около 20 минути. Когато ястието стане готово, рибата и картофите се вадят от него и се оставят настрана. Останалият бульон, заедно с продуктите в него, се пасира. В други тиган запържваме в още малко зехтин 1-2 супени лъжици брашно. Оставяме докато кипне. Когато всичко стане готово, в чиниите се сервират първо крутоните, след това отгоре се заливат с бульона, идва ред на рибата и едва накрая – на картофите. Поливаме с още малко бульон.
Акула
Необходими продукти:
1 кг филе от акула
6 филии хляб
500 мл зеленчуков бульон
2 глави лук
зехтин
4 домата
1 глава чесън
шафран
сол
черен пипер
Начин на приготвяне: Загряваме зехтина на дъното на тенджера. Вътре запържваме нарязания на ситно лук. Доматите се нарязват на дребни кубчета и също се добавят. Скилидките от главата чесън се смачкват. Поръсваме с подправките. Заливаме всичко с бульона, който трябва да е предварително загрят. Щом кипне, добавяме рибата. Слагаме капака на тенджерата и оставяме да се задушава на силен огън. Когато рибата стане готова, се вади от сместа и се поставя върху филии хляб, предварително запечени. Варим соса, докато се сгъсти и заливаме с него рибата.
Торта
Необходими продукти:
2 яйца
1 с. л. амонячна сода
1 чаша захар
20 г масло
2 ч. ч. брашно
За крема:
500 мл прясно мляко
3 с. л. какао
2 с. л. брашно
1 ванилия
6 с. л. пудра захар
200 г масло
Начин на приготвяне: Първо разбиваме яйцата със захарта. Амонячната сода се разбърква с малко топла вода. От продуктите замесваме тесто. Когато стане хомогенно, се разделя на 10 топки. От тях правим тънки кори. Отгоре надупчваме с вилица. Печем ги при 190 градуса. Когато станат готови, се оставят настрани. Започваме да правим крема като загряваме почти цялото количество мляко. В малка част от него разтваряме какаото, брашното и ванилията. Добавяме ги към останалото мляко и варим, докато се получи млечен крем. Оставяме да изстине напълно. През това време смесваме маслото с пудрата захар. Разбиваме, докато получим пухкава смес. След това разбъркваме заедно с млечния крем. След това редим пласт по пласт – кора, крем, кора и т. н. Отгоре може да се сложи глазура по желание. Добавите и ядки.
Сладкиш
Необходими продукти:
800 мл прясно мляко
500 г ягоди
4 филии хляб
лимонова кора
200 г захар
4 яйца
орехи
стафиди
30 г масло
пудра захар
200 мл сметана
ром
Начин на приготвяне: Млякото се кипва. Вътре се натрошава хляба, от който предварително сме махнали кората. Прибавяме захарта, както и щипка сол. Варим, докато се получи гъста каша. Махаме я от котлона и оставяме да изстине добре. След това добавяме разбитите жълтъци. Едва когато сместа ги поеме, идва ред и на белтъците, които предварително са направени на сняг. Взимаме форма за торта или просто кръгла тава. На дъното намазваме масло и поръсваме с галета. Изсипваме половината от сместа с яйцата. След това добавяме отгоре стафидите и орехите. Заливаме с останалата част от сместа. Отгоре се добавя малко масло. Печем сладкиша в предварително загрята фурна. Когато стане готов, го вадим от тавата и прехвърляме в подходяща чиния. Едва тогава идва ред на ягодите. Те се смесват с пудрата захар и се оставят, докато пуснат сока си. Можете дори да ги пасирате и разтворите с малко вода. С този сос се залива сладкиша. Отгоре можете да украсите с цели плодове.