Тарт Татен

Тарт Татен Лакомник
Тарт Татен
Време за приготвяне
Приготвяне
180 мин
Порции
Порции
6
Автор
Лакомник
Лакомник Необходими продукти

1,5 кг ябълки
150 г брашно
125 г масло
150 г пудра захар

Начин на приготвянe

От брашното, 80 г от маслото и малко сол се замесва тесто. Добавя се към него и около 80 мл хладка вода. Става ронливо. Оставя се да престои 2 часа. След това то се разточва на кора с дебелина около 3 мм, в кръг. Формата ни за печене трябва да е с диаметър 28 см. Намазва се обилно с масло. Поръсваме с много пудра захар и отгоре се пръска с малко вода.

Ябълките се обелват. След това се срязват на четири и се изчистват от семките. На дъното на тиган се слага много захар. Ябълките се нареждат с издълбаната част нагоре. Оставяме на среден огън за 15 минути. Работим със сместа едва когато се охлади. Разстиламе тестото върху ябълките. Подпъхваме кората по стените на съда, за да се затвори добре. Правим малки прорези, за да се пече без да се развали. Оставяме да се пече за половин час. Когато го извадим от фурната, трябва да престои малко, преди да може да се перхвърли в чиния за сервиране.   

Още по темата
Още по темата
Тарт Татен или просто готварски гаф
Тартът, кръстен на разсеяната Стефани Татен, вече повече от век господства в Европа като хит сред сладкишите. Ако пътувате до Франция, със сигурност ще ви сервират от...
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц