Най-голямото богатство от морски дарове се крие именно в океана. Различни риби, скариди и миди могат да погъделичкат вкуса ви. Въпреки че България не се намира близо до нито един океан, обитателите на тези дълбочини могат да се намерят във всеки магазин. Вкусът на даровете на океана е по-различен и едновременно с това познат.
Диетична риба
Необходими продукти:
1 кг филе от океанска риба по избор
2 лимона
1 домат
Сол на вкус
Копър на вкус
Зехтин
Начин на приготвяне: Рибата се почиства добре и се посолява. След това се подрежда добре в тавата за печене. Нарязваме лимона на кръгчета и го подреждаме отгоре. Същото правим и с домата. Поръсваме с малко копър и зехтин. Завиваме с фолио и слагаме да се пече. Добре е това да става в предварително загрята фурна.
Със синя риба
Необходими продукти:
Необходими продукти:
300 г синя риба
лайм
сол
черен пипер
масло
лук
зеленчуци за гарнитура
Начин на приготвяне: Рибата трябва да се маринова преди да се готви. Затова я поставете в подходящ съд с малко сол, пипер и сока от лайма. Оставете така за поне 3 часа. След това я поставете на скара или оребрен тиган. Запичаме я леко и отново поръсваме с подправките. Оставяме я настрани да се изстива и през това време задушаваме лука. Към него добавяме и останалите зеленчуци за гарнитурата и поднасяме докато ястието е още топло.
Сафрид
Необходими продукти:
1 океански сафрид
Сол
Брашно
Начин на приготвяне: Сафридът се изчиства добре и се измива с хладка вода. След това се поръсва със сол и се овалва добре в брашно. Не е препоръчително да използвате яйце за панировката. След това пържите в силно сгорещена мазнина от двете страни. Вадим от тигана и оставяме да се оттече от мазнината. Сервирайте с гарнитура от зеленчуци.
Скариди и миди
Необходими продукти:
130 г макарони
100 г миди
7 скариди
Портокалов сок
1/2 скилидка чесън
шафран
25 мл вино розе
зехтин
Начин на приготвяне: Първо започваме от мидите. Те трябва да се сварят, за да се отворят. В същата вода слагаме да се варят макароните. След това, в отделен съд сварете и скаридите. Задушаваме ги в зехтина и идва ред на чесъна, както и на шафрана. Доливаме виното и портокаловия сок. След това остава само да смесим макароните, заедно с морските дарове. Разбъркваме добре и прибавяме соса.
Паеля
Необходими продукти:
200 г океански скариди
200 г морски дарове по избор
300 г заешко
300 г свинско филе
300 г чушки
400 г домати
1 глава лук
1 скилидка чесън
250 г варен грах
300 г варен боб
500 мл бульон
1-2 щипки шафран
200 г ориз
1 лимон
Сол
Черен пипер
зехтин
Начин на приготвяне: Различните видове месо се нарязват на хапки. Лукът и чесънът се нарязват на ситно. След това идва ред на доматите и чушките, които се нарязват на едри кубчета. Морските дарове се запържват за кратко. Скаридите слагаме на сух тиган и печем от двете страни. Накрая изпържваме добре месото в зехтина. Към него добавяме зеленчуците, като последни оставяме доматите. Пържим всичко заедно три минути, посоляваме и махаме от котлона. Добавяме сварения ориз и поръсваме с шафрана. Идва ред на бульона. Разбъркваме много добре. Оставяме докато заври. Едва тогава добавяме боба и граха. Нека да остане да къкри. След 15 минути добавяме морските дарове.