Властват бобът, плодовете и морските дарове
Карибската кухня съчетава в себе си рецептите на народите от няколко острова. Но има и нещо общо между всички – бобът, плодовете, морските дарове и странните комбинации. Както разбира се и ромът, приготвян по различна рецепта в Куба, Поерто Рико, Ямайка и Хаити например.
През годините Карибите са попадали под владението на кого ли не - испанци, португалци, англичани, холандци и французи. Тук има обаче голямо влияние и от африканците. И така, в едно се преплитат най-хубавите вкусове от три континента. Нещо, по което можете да познаете, че рецептата е карибска, е ако в нея се оплетени сладко и люто, често и ром. Ако обичате чесън и лук, това е вашето място. На Карибите тези две ароматни подправки се използват изключително много, и то в ястия, в които определено нямат място. Трябва да се настроите и за много боб. Той се отглежда лесно и местните го използват за почти всичко. Тъй като Карибите са острови, морските дарове са просто задължителна част от менюто – и на бедни и на богати.
Ямайски бананов кекс
Необходими продукти:
2 с. л. мек маргарин (масло)
2 с. л. крема сирене
230 г захар
1 яйце
280 г брашно
2 ч. л. бакпулвер
1/2 ч. л. сода
1/8 ч. л. сол
2- 3 банана
125 мл прясно мляко
2 с. л. тъмен ром или 1/4 ч. л. ромова есенция
1 ч. л. настъргана кора от лайм
2 ч. л. сок от лайм
1 ч. л. ванилова есенция
60 г ситно нарязани орехи
30 г кокосови стърготини
За глазурата:
60 г кафява захар
2 ч. л. маргарин
2 ч. л. сок от лайм
2 ч. л. тъмен ром или 1/8 ч. л. ромова есенция
2 с. л. смлени орехи
2 с. л. кокосови стърготини
Начин на приготвяне: Загряваме фурната на 190 С. Намасляваме формата за печене (20 x 10 cm). С миксер разбиваме марганирана и крема сиренето на средна скорост. Докато разбиваме, прибавяме и захарта. Пресяваме брашното, заедно с бакпулвера, содата и солта. Правим бананите на пюре и ги смесваме с млякото, рома, ваниловата есенция, както и настърганата лимонова кора и сока от лайма. Последователно пребавяме банановото пюре и брашното към маслената смес. Остава ни да добавим само орехите и кокосовите стърготини. Изливаме въ вформата. Печем около 50-60 минути. През това време правим глазурата от маргарина, захарта, сока от лайм и рома. Оставяме го леко да кипне и се вари най-много една минута като непрекъснато се разбърква. Сваляме от котлона и прибавяме подготвените ядки и стърготини. Със сместа покриваме още топлия кекс.
Пиле
Необходими продукти:
1 пиле (1,5 кг.)
1 манго
1 глава червен лук
1 люта чушка
1 с. л. винен оцет
½ с. л. олио
Сол
черен пипер на вкус
Начин на приготвяне: Обелваме мангото, махаме костилката и го нарязваме на кубчета. Смесваме с лука и чушката. Прибавяме оцета, олиото, овкусяваме с малко сол и черен пипер. Покриваме го и го оставяме за два часа да поеме подправките. Взимаме пилето и го срязваме през гръдната кост. Разтваряме го. Месото се намазва със смес от олио, сол, червен и черен пипер. Загрявеме фурната на 220 градуса и печем на грила. Обръщаме от време на време, за да се опече равномерно. След това се реже на порции и се сервира. Хубаво е да има и нещо за гарнитура.
Салата
Необходими продукти:
1 и ½ чаена чаша ориз
4 кисели краставички
1 глава кромид лук
4 печени чушки
200 г месо от пушено пиле
1 майонеза
3-4 с. л. кисело мляко
1 с. л. горчица
олио
Начин на приготвяне: Запържваме ориза, докато стане „стъклен”. След това го сваряваме в четири чаши подсолена вода. Отцеждаме го. Подреждаме в салатени чинии. Прибавяме нарязаните на кубчета зеленчуци и пилешкото. Поливаме с майонезаата, разбъркана с горчицата и киселото мляко.
Банани
Необходими продукти:
4 банана
1 портокал
щипка индийско орехче
3 с.л. кафява захар
75 мл тъмен ром
20 г разтопено масло
5 с.л. изцедено кисело мляко или разбита готварска сметана
Начин на приготвяне: Обелваме бананите и ги нарязваме на дебели парчета, най-добре по диагонал. Нареждаме ги в плитка така. В купа разбъркваме сока от портокала, настърганата му кора, индийското орехче, рома, захарта, както и маслото. Изливаме сместа върху бананите. Печем докато станат златисти или около десет минуги. Поднасяме ги докато са още горещи. Можем да ги полеем със сметана.
Свинско
Необходими продукти:
900 гр.свинско бон филе
300 мл. кокосово мляко
4 с. л. зехтин
1 червена чушка
1 жълта чушка
1 зелена чушка
1 с. л. нишесте
3 с. л. студена вода
1 с. л. кафява захар
115 гр неподсладен кокосов орех
Начин на приготвяне: Слагаме свинското и половината от кокосовото мляко в купа. Мариноваме за три часа в хладилник. Загряваме фурната на 180 градуса. Загряваме в тиган зехтин. Запържваме месото от всички страни. След това го слагаме в тава, завиваме го с фолио и оставяме да се пече 25 минути. В същия тиган, в който запържихме месото, слагаме чушките и ги задушаваме за пет минути. Отделно разбъркваме нишестето с вода. Слагаме останалото кокосово мляко в тигана. Добавяме и захарта. Бъркаме докато получим хомогенна смес. Добавяме разтвореното нишесте към нея. Продължаваме да бъркаме, докато се сгъсти. Махаме от котлона. Нарязваме месото на филийки и заливаме.