Отворете широко сетивата за Карибската кухня

Отворете широко сетивата за Карибската кухня Лакомник

Властват бобът, плодовете и морските дарове

Отворете широко сетивата за Карибската кухня
Автор:Лакомник

Карибската кухня съчетава в себе си рецептите на народите от няколко острова. Но има и нещо общо между всички – бобът, плодовете, морските дарове и странните комбинации. Както разбира се и ромът, приготвян по различна рецепта в Куба, Поерто Рико, Ямайка и Хаити например.

През годините Карибите са попадали под владението на кого ли не - испанци, португалци, англичани, холандци и французи. Тук има обаче голямо влияние и от африканците. И така, в едно се преплитат най-хубавите вкусове от три континента. Нещо, по което можете да познаете, че рецептата е карибска, е ако в нея се оплетени сладко и люто, често и ром. Ако обичате чесън и лук, това е вашето място. На Карибите тези две ароматни подправки се използват изключително много, и то в ястия, в които определено нямат място. Трябва да се настроите и за много боб. Той се отглежда лесно и местните го използват за почти всичко. Тъй като Карибите са острови, морските дарове са просто задължителна част от менюто – и на бедни и на богати.

 

Ямайски бананов кекс

Необходими продукти:

2 с. л. мек маргарин (масло)

2 с. л. крема сирене

230 г захар

1 яйце

280 г брашно

2 ч. л. бакпулвер

1/2 ч. л. сода

1/8 ч. л. сол

2- 3 банана

125 мл прясно мляко

2 с. л. тъмен ром или 1/4 ч. л. ромова есенция

1 ч. л. настъргана кора от лайм

2 ч. л. сок от лайм

1 ч. л. ванилова есенция

60 г ситно нарязани орехи

30 г кокосови стърготини

За глазурата:

60 г кафява захар

2 ч. л. маргарин

2 ч. л. сок от лайм

2 ч. л. тъмен ром или 1/8 ч. л. ромова есенция

2 с. л. смлени орехи

2 с. л. кокосови стърготини

Начин на приготвяне: Загряваме фурната на 190 С. Намасляваме формата за печене (20 x 10 cm). С миксер разбиваме марганирана и крема сиренето на средна скорост. Докато разбиваме, прибавяме и захарта. Пресяваме брашното, заедно с бакпулвера, содата и солта. Правим бананите на пюре и ги смесваме с млякото, рома, ваниловата есенция, както и настърганата лимонова кора и сока от лайма. Последователно пребавяме банановото пюре и брашното към маслената смес. Остава ни да добавим само орехите и кокосовите стърготини. Изливаме въ вформата. Печем около 50-60 минути. През това време правим глазурата от маргарина, захарта, сока от лайм и рома. Оставяме го леко да кипне и се вари най-много една минута като непрекъснато се разбърква. Сваляме от котлона и прибавяме подготвените ядки и стърготини. Със сместа покриваме още топлия кекс.

 

Пиле

Необходими продукти:

1 пиле (1,5 кг.)

1 манго

1 глава червен лук

1 люта чушка

1 с. л. винен оцет

½ с. л. олио

Сол

черен пипер на вкус

Начин на приготвяне: Обелваме мангото, махаме костилката и го нарязваме на кубчета. Смесваме с лука и чушката. Прибавяме оцета, олиото, овкусяваме с малко сол и черен пипер. Покриваме го и го оставяме за два часа да поеме подправките. Взимаме пилето и го срязваме през гръдната кост. Разтваряме го. Месото се намазва със смес от олио, сол, червен и черен пипер. Загрявеме фурната на 220 градуса и печем на грила. Обръщаме от време на време, за да се опече равномерно. След това се реже на порции и се сервира. Хубаво е да има и нещо за гарнитура.

 

Салата

Необходими продукти:

1 и ½ чаена чаша ориз

4 кисели краставички

1 глава кромид лук

4 печени чушки

200 г месо от пушено пиле

1 майонеза

3-4 с. л. кисело мляко

1 с. л. горчица

олио

Начин на приготвяне: Запържваме ориза, докато стане „стъклен”. След това го сваряваме в четири чаши подсолена вода. Отцеждаме го. Подреждаме в салатени чинии. Прибавяме нарязаните на кубчета зеленчуци и пилешкото. Поливаме с майонезаата, разбъркана с горчицата и киселото мляко.

 

 

Банани

Необходими продукти:

4 банана

1 портокал

щипка индийско орехче

3 с.л. кафява захар

75 мл тъмен ром

20 г разтопено масло

5 с.л. изцедено кисело мляко или разбита готварска сметана

Начин на приготвяне: Обелваме бананите и ги нарязваме на дебели парчета, най-добре по диагонал. Нареждаме ги в плитка така. В купа разбъркваме сока от портокала, настърганата му кора, индийското орехче, рома, захарта, както и маслото.  Изливаме сместа върху бананите. Печем докато станат златисти или около десет минуги. Поднасяме ги докато са още горещи. Можем да ги полеем със сметана.

 

Свинско                                                                                                                                  

Необходими продукти:

900 гр.свинско бон филе

300 мл. кокосово мляко

4 с. л. зехтин

1 червена чушка

1 жълта чушка

1 зелена чушка

1 с. л. нишесте

3 с. л. студена вода

1 с. л. кафява захар

115 гр неподсладен кокосов орех

Начин на приготвяне: Слагаме свинското и половината от кокосовото мляко в купа. Мариноваме за три часа в хладилник. Загряваме фурната на 180 градуса. Загряваме в тиган зехтин. Запържваме месото от всички страни. След това го слагаме в тава, завиваме го с фолио и оставяме да се пече 25 минути. В същия тиган, в който запържихме месото, слагаме чушките и ги задушаваме за пет минути. Отделно разбъркваме нишестето с вода. Слагаме останалото кокосово мляко в тигана. Добавяме и захарта. Бъркаме докато получим хомогенна смес. Добавяме разтвореното нишесте към нея. Продължаваме да бъркаме, докато се сгъсти. Махаме от котлона. Нарязваме месото на филийки и заливаме.  

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц