Елитни ястия за топлите дни
Европа отново е футбол. Точно един месец ще продължи надпреварата на титаните в най-великия спорт. Домакин на големия шампионат е Франция, а мачовете ще се проведат в девет различни града на страната. Затова ви каним на една кулинарна разходка в разгара на лятото и на футболните страсти.
Филе от акула
Необходими продукти:
1 кг филе от акула
6 филии хляб
500 мл зеленчуков бульон
2 глави лук
4 домата
1 глава чесън
шафран
черен пипер
Начин на приготвяне:
Нарязваме на ситно лука и го запържваме в зехтин на дъното на дълбока тенджера. Нарязваме на кубчета доматите, а скилидките на чесъна счукваме добре. Добавяме ги в теджерата. Поръсваме с щипка шафран, сол и черен пипер. Заливаме с още топлия бульон. Оставяме да заври. Тогава идва ред на акулата. Филето се пуска във водата, нарязано на сравнително големи кубчета. Слагаме капак на тенджерата и оставяме да се задуши на силен огън. Когато рибата стане готова, я вадим от ястието с помощта на решетъчна лъжица. Месото се нарежда върху предварително запечени филийки хляб. Оставяме соса да се вари, докато се сгъсти. Поднасяме рибата върху канапето от хляб и полята със соса.
Суфле
Необходими продукти:
400 г рачешко месо
2 с.л. сметана
2 скилидки чесън
кориандър
масло
лимонов сок
2 белтъка
черен пипер
Начин на приготвяне:
Нарязваме рачешкото месо на ситни парченца. Нарязваме на ситно чесъна, добавяме кориандър, както и маслото, лимоновия сок, сметаната. Поръсваме със сол и черен пипер на вкус. Разбиваме белтъците на сняг. Прибавяме ги към останалата смес. Взимаме купички за крем карамел. Навазваме дъното на всяка с масло. Разпределяме сместа в тях. Подреждаме ги в тава. Слагаме да се пекат на водна баня при 180 градуса за 35 минути. Сервираме готовите суфлета студени, без купичките.
Говеждо
Необходими продукти:
4 парчета говеждо месо
масло
черен пипер
4 домата
масло
2 рибки аншоа
Начин на приготвяне:
Филетата от аншоа се намачкват на пюре, което се смесва с 30 г масло. Поръсва се с малко черен пипер. Разбъркваме, докато се получи хомогенна смес. Оставяме настрана и взимаме говеждото. Запържваме всяко от парчетата месо в тиган и от двете страни. Когато станат готови, ги вадим от тигана и поръсваме със сол и черен пипер. Оставяме в дълбока чиния. В същата мазнина от говеждото, добавяме още малко масло и запържваме доматите, нарязани на едро. Когато станат готови, ги поръсваме с малко сол и оставяме при месото. Намазваме парчетата говеждо с рибената смес. Поднасяме с подходящи пресни зеленчуци.
Рибена чорба
Необходими продукти:
1 кг морска риба
80 г кромид лук
120 г домати
200 г картофи
магданоз
копър
12 дафинови листа
12 скилидки чесън
черен пипер
шафран
Начин на приготвяне:
Нарязваме лука на ситно и го запържваме в дълбок тиган. Нарязваме на ситно доматите и добавяме и тях. Следват наситненият чесън, дафиновите листа, както и черният пипер и шафранът. Нарязваме на кубчета картофите и ги добавяме. Едва тогава идва ред на рибата. Слагаме капак на съда и оставяме да се задуши за кратко. След това доливаме вода. Оставяме да се вари на силен огън за 20 минути. След това вадим рибата, както и картофите. Останалото в тигана се пюрира. Запържваме малко брашно в зехтин и добавяме и него към пюрето. Оставяме сместа да кипне. В чиния за сервиране се подреждат рибата и картофите, и се заливат със соса.
Сладки
Необходими продукти:
2 яйца
140 г захар
2 щипки сол
6 с. л. зехтин
лимонов сок
брашно
Начин на приготвяне:
Разбиваме яйцето заедно с цялото количество захар. В сместа се прибавя зехтинът. Добавяме и лимоновия сок на вкус. Добавяме брашното, докато се получи гладко тесто, което не лепне и е меко. Разделяме готовото тесто на две. Издърпваме, докато се получат две ивици тесто. От всяка режем сладки с дължина по наш вкус. Нареждат се върху хартия за печене в подходяща тавичка. В средата на всяка сладка се прави по един разрез. Печем сладките за 20 минути в предварително загратя до 180 градуса фурна.