Лесно и вкусно предложение за основно ястие
Лещата се накисва от предата вечер в подсолена вода. Свинското се реже на кубчета. Слага се в тенджера. Налива се вода колкото да покрие месенцата. Похлупва се. Месото се вари на кротък огън около 40 минути. След готовност, свинското се отцежда от бульона. Слага се в чиния. Бульонът се прецежда. Лещата се отцежда и премива през гевгир. Зеленчуците се почистват и измиват. Лукът се реже на дребно, а кореноплодните на кубчета. В тенджера се слага леща, нарязаните зеленчуци и кипнатото месо. Добавя се прецеденият бульон, 1 ч.ч. вода, сол на вкус. Съдът се похлупва. Яденето се вари на бавен огън. После се отхлупва, за да се добави доматен сок и червен пипер. Похлупва се и ври още 30 минути. Накрая се изключва и оставя да къкри на горещия котлон.