С какъв зехтин се готви
Изберете олиото от маслинови костилки
Автор:Лакомник
Зехтинът е богат на антиоксиданти и съдържа биоактивни компоненти, феноли, които имат редица доказани здравословни ползи. При висока температура и нагряване обаче, тези съединения се разграждат и губят своята ефективност. Например студено пресованият зехтин - „Екстра Върджин”, не е подходящ за готвене, а само за консумация в суров вид - за овкусяване на салати.
Има специално разработен зехтин за готвене „Помас”, който запазва до известна степен вкусовите си качества при термична обработка. Той далеч не притежава същите качества на студено пресования, но определено е по-здравословен от олиото. Помасът се приготвя от смес от костилките и остатък от плода, което определя и по-ниското му качество.
Още по темата
Медицински факт е, че нито един вид олио, дори зехтинът, не бива да се смята за здравословна храна. Течните масла, независимо дали са с растителен или животински...
Анкета
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц
Хороскоп