Ароматно хлебче със зехтин и чесън

Ароматно хлебче със зехтин и чесън Лакомник
Ароматно хлебче със зехтин и чесън
Време за приготвяне
Приготвяне
2 часа
Порции
Порции
10
Автор
Цветослава Киркова, с. Типченица
Лакомник Необходими продукти

500 г брашно
10 г прясна мая
4 с.л. кисело мляко
150 мл хладка вода
2 яйца (1 жълтък за намазване)
1 ч.л. захар
1 ч.л. оцет
1 ч.л. сол
3 с.л. олио
чесън на прах
4 с.л. зехтин

Начин на приготвянe

Замесете тестото, като към пресятото брашно добавите солта и го разбъркате. В средата направете кладенче. В купа сложете маята и захарта с част от водата и оставете сместа да шупне. Към шупналата смес добавете останалите продукти (оцета, млякото, яйцата, олиото и останалата вода), забъркайте каша. Вземете купата и прибавяйте по малко към брашното, като месите до оформянето на гладко и пухкаво тесто. Оставете да втаса за 40 минути. Готовото тесто разделете на 3 части, всяка част разточете на тънка кора. Всяка кора се намазва със смесения зехтин и чесън. Сложете корите една върху друга и завийте на руло. Нарежете на триъгълници и подредете в продълговата форма. Намажете с разбития жълтък, по желание поръсете със семена. Оставете да втаса още 10-15 минути и печете до готовност. Готовото хлебче намажете с масло и завийте с чиста кърпа.

Да ви е сладко!

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц