Ризото с гъби и рукола

Ризото с гъби и рукола Лакомник

Майсторски приготвена вечеря

Ризото с гъби и рукола
Време за приготвяне
Приготвяне
60 мин
Порции
Порции
4
Автор
Лакомник
Лакомник Необходими продукти

250 г ориз

250 г гъби печурки

1 глава лук

1 връзка рукола

4-5 скилидки чесън

около 1 л. зеленчуков бульон

масло

100 мл бяло вино

200 г пармиджано или грана падано

сол

черен пипер

Начин на приготвянe

Зехтинът се сгорещява и се прибавят чесънът и гъбите. Разбъркват се, докато леко се зачервят. Подправят се със сол, пипер и магданоз. В дълбок тиган се загрява маслото. Прибавя се лукът и се разбърква, докато стане прозрачен. Прибавя се оризът. Разбърква се на силен огън. Сипваа се виното. Бърка се, докато се абсорбира. Добавя се бульонът чeрпак по чeрпак при непрекъснато разбъркване. Всяка следваща доза се сипва, след като предната се е абсорбирала. Когато целия бульон се прибави, ризотото се отстранява от огъня, слага се маслото, разбърква се и се сипват гъбите и едро нарязаната рукола. Ръси се сиренето и се разбърква, докато се стопи. Сервира се веднага със струя хубав зехтин и люспи пармиджано. 

Още по темата
Още по темата
Ризото със сметана и кашкавал
Гъбите се измиват и се нарязват на филийки. Маслото се загрява и в него се запържва нарязания на ситно лук. Прибавят се гъбите. Разбърква се добре. След 2-3 минути се...
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц