За да приготвите вкусното ястие, първо трябва да запържите сместа от нарязания на ситно лук, нарязаната на съвсем малки парченца чушка и обеления и настърган на едро ренде домат.
Когато зеленчуците омекнат, свалете тигана от котлона. Оставете ги да изстинат и към тях прибавете счуканите орехови ядки, чубрицата и черния пипер. Посолете на вкус. С тази смес напълнете добре почистения, измит, подсушен и посолен отвътре и отвън шаран. Зашийте го добре. Старите баби предпочитат конецът да е червен или бял, защото според поверията тези два цвята предпазват от уроки.
Разтворете маята в 1 1/2 кафена чашка хладка вода. Прибавете щипка сол и 1/2 супена лъжица брашно. Разбъркайте добре и оставете кашицата на топло, за да втаса за четвърт час. Сипете брашното в тава и в средата направете кладенче, където ще сипете маята. Поръсете с малко сол и налейте хладка вода. Замесете тесто, което после разделете на две части. От всяка част разточете по една дебела кора с размерите на тавичката, която ще използвате.
Сложете едната кора в намаслена тавичка, намажете я с олио и поставете пълнения шаран, който след това трябва да покриете с втората кора.
Върху горната кора с върха на остър нож очертайте главата и люспите на шарана. Намажете кората с олио и печете рибата два часа и половина в умерена фурна.
* Рецептата е изпълнима и със сом, лефер или друга едра риба. Ако нямате много време, можете да използвате готово тесто.