




Измийте и почистете шарана, като го намажете със сол и черен пипер и поръсите със зехтин. Накиснете сушените гъби във вода и ги оставете за около 5-10 минути да набъбнат. Нарежете лука и пресните гъби на едро, а чесъна на ситно. Загрейте зехтина и запържете лука и чесъна. Прибавете пресните и двата вида гъби, залейте с вино и задушете за 5-6 минути. Добавете подправките и оставете да се задушават под капак още 5 минути. Сложете шарана в намаслена тава, напълнете го с половината от сместа, а останалата сложете отстрани на рибата. Поръсете с лимонов сок и покрийте с фолио. Печете за 20 минути в загрята до 180 градуса фурна, а след това махнете фолиото и печете още 5-10 минути. По време на печенето разбърквайте лука и гъбите и заливайте шарана със соса.
