Вкусно и лесно хапване за обяд или вечеря
Сините домати се белят и срязват надлъжно на две. Издълбават се. Средната част се скълцва на дребно. Лодките и кубченцата се посипват със сол. Оставят се в хладилник за няколко часа. По този начин от зеленчукът се отделя горчивия сок. Оризът се премива с вода. Лукът и морковите се белят, измиват и рендосват. Сините домати се измиват обилно на течаща вода. В тигана се налива олио и съдът се поставя на включен котлон. Запържва се оризът заедно с лукът, морковите и кубченцата сини домати. Поръсва се сол на вкус, червен пипер и риган. Достатъчни са десетина минути за запържване на продуктите. Тиганът се оттегля. Лодките сини домати се пълнят с ориз и зеленчуци. Редят се в тава. На всяка лодка се слага по кръг червен домат. В тигана се налива една чаена чаша гореща вода, колкото да обере максимално мазнината от съда. Сосчето се налива тавата. Съдът се покрива с фолио. Ястието се пече на умерена фурна, 50- 60 минути. След това се маха фолиото. Лодките се поръсват с настърган Пармезан.