Вкусен и ароматен специалитет за Коледа
Пуешките бутчета се слагат в тенджера. Налива се вода колкото да ги покрие. Съдът се поставя на включен котлон. Оризът се накисва в купичка с вода. Когато кипне водата на бутчетата, се обира кървавата пяна, отделена на повърхността. Месото се вари 40- 50 минути на слаб огън. Главите лук се почистват, измиват и режат на дребно. Сварените бутчета се изваждат от тенджерата. Отделя се само месото на дребни късчета. В тиган се налива 2- 3 с.л. олио. Добавя се лукът, гъбите и чушките. Поръсва се 1/2 ч.л. сол. Съдът се поставя на включен котлон. Оризът се отцежда от водата. Добавя се при запържените зеленчуци. Разбърква се с дървена шпатула. Оставя се да с позапържи за 3 минутки, след което тигана се оттегла от котлона. В тавичка се слага запържените зеленчуци. Върху тях се разпределя равномерно месото. Поръсва се сол, червен пипер и съх, стрит тарос. Ястието се полива с 3- 4 ч.ч. прецеден пуешки бульон. Тавичката се загъва с фолио. Пече се на умерена фурна. После се маха фолиото. Тавичката се връща във фурната за допичане на гозбата още 10 минути.