Празнична капама
Класическа рецепта за трапезата на Нова година
Приготвяне
4 часа
Порции
8
Необходими продукти
Начин на приготвянe
За пилето се приготвя плънка от половината ориз - задушен, дреболиите на пилето, нарязани на ситно, чубрица и черен пипер. То се пълни и се зашива.
От зелката се отделят 12-13 листа, а останалото се нарязва на ситно. С листата се правят сармички с кайма, останалия ориз, червен и черен пипер и ситно нарязания лук. В голяма тенджера или пръстен съд се нареждат едно върху друго част от нарязаното зеле, сармичките, слага се пилето, пушените гърди, нарязани на парчета, суджука и нарязаните на пържоли свинско и телешко.
Добавя се олиото и 1/2 чаша вода или зелев сок. Тенджерата или гювеча се захлупва плътно и се слага в умерена фурна – 170 градуса да се пече около 3 часа. Може и цяла нощ на 150 градуса.
Още по темата
В случай, че сте решили да прекарате Нова година у дома и сте в ролята на домакин на партито, тогава менюто за вечерта е изцяло във вашите ръце. Изненадайте гостите с...
Анкета
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц
Хороскоп