Апетитна и полезна закуска за 30 минути
Загрейте в тиган на умерен огън 2 с.л. зехтин и добавете лука докато се задуши и покафенее. Добавете граха и разбъркайте. Покрийте тигана с капак, докато граха омекне.
Пасирайте в купа сместа с граха и лука. Добавете ментата, зехтина и подправете със сол и пипер. Разбъркайте добре, за да получите еднородна каша.
В същия тиган запържете шунката и ако се налага добавете малко зехтин, за да не залепне.
За яйцата оставете в тенджера да заври вода и добавете оцета. Счупете едно яйце в малка купа внимателно, за да не се смеси жълтъка с белтъка. Бавно го изсипете във водата и оставете 4 минути, след което извадете внимателно с решетъчна лъжица. Поставете върху попивателна или кухненска хартия или хавлиена кухненска кърпа, да се отцеди. Същото направете и с останалите яйца. Отрежете белтъците отстрани, така че да получите красива кръгла форма.
На дъното на чинията сложете препечена филийка, върху нея сложете няколко резена шунка, отгоре пюрето от грах и накрая поширано яйце. Подправете със сол и пипер на вкус и сервирайте.