Пирог с къпини, орехи и сушени сливи

Пирог с къпини, орехи и сушени сливи Лакомник
Пирог с къпини, орехи и сушени сливи
Време за приготвяне
Приготвяне
Порции
Порции
0
Автор
Ирина Андреева, Тетевен
Лакомник Необходими продукти

10 г бакпулвер

4 ч.ч. брашно
2 ванилии
1/2 ч.ч. захар
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.ч. олио
200 г орехи
малко пудра захар
1 буркан сладко от къпини
200 г сухари
200 г сушени сливи
2 яйца

 

Начин на приготвянe

Сушените сливи трябва да са без костилка, а сладкото от къпини да е с плодовете.

Разбивате яйцата до побеляване и прибавяте млякото, в което сте разтворили бакпулвера. Отново разбивате и слагате олиото, ванилията и постепенно брашното.

Месите гладко тесто. От него отделяте малка топка, а по-голямата разточвате с диаметър, по-голям от тавата, в която ще печете пирога. Намаслявате и набрашнявате тавата. Поставяте разточеното тесто хубаво в средата, трябва да се покрият и стените.

В купа смесете сладкото, сушените сливи, нарязани на ситно, ореховите ядки, натрошени на дребно, и стритите фино сухари. Ако е много сухо, прибавете и много малко вода. Добавяте захарта и разбърквате добре. Изсипвате сместа върху тестото и я разпределяте равномерно. Разточвате малкото топче тесто и режете ленти, които поставяте върху плънката, като ги преплитате. Загъвате стените на тестото навътре и с виличка правите украса с леко притискане. Печете в загрята фурна на умерена температура, докато покафенее тестото. След като се охлади, поръсете с пудра захар и нарежете на порции.

Още по темата
Още по темата
Пай с ябълки, сини сливи и овесени ядки
Пресяваме брашното с бакпулвера. Прибавяме нарязаното на парчета масло и разбитото яйце със захарта. Замесваме тесто, като постепенно добавяме и прясното мляко....
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц