Пай с ябълки, сини сливи и овесени ядки

Пай с ябълки, сини сливи и овесени ядки Лакомник
Пай с ябълки, сини сливи и овесени ядки
Време за приготвяне
Приготвяне
1 1/2 часа
Порции
Порции
10
Автор
Гергана Ламбрева, Пазарджик
Лакомник Необходими продукти

350 г брашно

125 г масло
4 с.л. прясно мляко
5 с.л. захар
1 яйце
1 бакпулвер (10 г)
За плънката:
200 г сини сливи
4 ябълки
5 с.л. овесени ядки
3 с.л. царевично нишесте
1 ч.л. канела
100 г захар
1 с.л. масло

Начин на приготвянe

Пресяваме брашното с бакпулвера. Прибавяме нарязаното на парчета масло и разбитото яйце със захарта. Замесваме тесто, като постепенно добавяме и прясното мляко. Завиваме тестото във фолио и го оставяме в хладилник поне за час. Разполовяваме сливите на 2 и махаме костилките им. Обелваме и рендосваме ябълките и към тях добавяме нишестето, захарта и канелата. Разбъркваме добре. След това разточваме от студеното тесто кора с диаметър, по-голям от този на тавичката за пай, така че да се образува ръбче. Слагаме я на дъното на силиконовата тавичка. Отгоре поръсваме овесените ядки. Изсипваме плънката и я заглаждаме равномерно. Върху ябълковата плънка подреждаме сините сливи с разреза нагоре и ги поръсваме със захар. Разпределяме и маслото на малки бучици. Първоначално печем пая 20 мин в предварително загрята на 200 градуса фурна, след това намаляваме градусите на 180 и допичаме още 25-30 минути.

Още по темата
Още по темата
Американски ябълков пай
  За основата: В голяма купа смесвате брашното, олиото, млякото, водата и захарта. Замесвате до получаването на меко тесто. Готовото тесто слагате във форма за...
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц