Първо овкусяваме пилето с подправките за пиле или с такива, които ни допадат, и го оставяме да престои. След това правим плънката за сармите, като в повече мазнина запържваме каймата с ориза, добавяме червен пипер, чер пипер (млян), чубрица. Вземаме зелката, отцеждаме я от зелевия сок и я слагаме с чуканчето надолу в по-дълбока тава или широка тенджера. Започваме да отделяме лист по лист от зелката, като във всеки лист слагаме от плънката и завиваме сармичката навътре към зелката, без да откъсваме листа от чуканчето. Така обикаляме зелката с няколко реда сармички и се оформя една голяма роза. По-малките листа обръщаме обратно, така че да покрием сармите, като най-накрая с малко ножче изрязваме от средата, за да получим едно гнездо, в което да сложим пилето. Изрязаната среда нарязваме на ситно, овкусяваме я с чер, червен пипер и мазнина и напълваме пилето с нея. Поставяме пилето в гнездото, което сме направили. Добавяме черен пипер на зърна, дафинов лист, повечко мазнина и поливаме със зелев сок и вода (едно към едно) - толкова, колкото да можем да покрием поне първия ред от сармите. Покриваме ястието с готварско фолио и печем на 180 градуса във фурна с вентилатор 2 ч. После запържваме червен пипер в мазнина, поливаме цялото ястие отгоре и запичаме още 15 минути без готварското фолио.
Добър апетит!