Ако някога сте се питали как изглежда раят, хубаво е да минете през Барселона. Невероятният испански град ще ви пренесе в друг, невиждан свят. Само така ще се убедите, че красотата може да изглежда и по друг начин. В комбинация с това обаче, трябва да отбележим, че сетивата ви преживеят напълно нови неща. Най-вече вкусовите рецептори. Приказни рецепти от брега на морето, които се превръщат в един безкраен празник за небцето.
Ориз
Необходими продукти:
240 г ориз
80 г масло
120 г шунка
1 глава лук
магданоз
индийско орехче
черен пипер
2 домата
120 г грах
400 мл бульон
Начин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и го запържваме в маслото. Нарязваме и шунката, която добавяме при лука. Доматите се попарват и се обелват. Нарязват се и се слагат в тигана. Когато продуктите се позапържат, идва ред на предварително попарения ориз. Поръсваме с малко сол. Когато и той се запържи, заливаме с бульона. Варим още няколко минути. Добавяме и граха и прехвърляме в тавичка. Задушаваме във фурната на ниска степен до готовност.
Паеля
Необходими продукти:
8 скариди
300 г калмари
300 г миди
400 г ориз
1/2 ч. зехтин
1 морков
2 домата
1 връзка магданоз
1 голяма чушка
100 г грах
3 скилидки чесън
3 дафинови листа
щипка шафран
сол
черен пипер
босилек
Начин на приготвяне: Скаридите се изчистват. Черупките и главите им се слагат да се варят със 700 мл вода, докато кипнат. Морковите и чесънът се обелват и се нарязват на ситно. Идва ред на дафиновия лист и магданоза при бульона от скаридите. Варим 30 минути на умерен огън. Прецеждаме. Доматите се срязват леко на кръст отгоре и се попарват, и обелват. Нарязваме ги на малки кубчета. Чушките се нарязват на ивици. Смиламе скилидката чесън и добавяме и нея. Разбъркваме шафрана с малко вода и го доливаме в сместа. Калмарите се почистват добре и се нарязват на филийки. За да направите това по-лесно, сложете морската твар във вряща вода за половин минута.
Почистете добре мидите. Сгорещете зехтин в тиган с високи стени. Сложете мидите с малко сол. Когато станат готови, извадете ги от тигана и ги оставете настрана. В същата мазнина сложете скаридите. Нека се готвят само за 3 минути. Посоляваме ги. След като станат готови също се оставят настрана. Сменете мазнината и запържете калмарите, доматите, сол, босилека и чесъна. Гответе само за 5 минути. Добавете чушките и граха и оставете за още 3 минути. Идва ред на ориза. Разбъркваме добре и оставяме за още 4 минути. Добавете бульона, шафрана и черния пипер. Гответе още 7 минути. Накрая съберете всички продукти и разбъркайте добре. Оставете за още няколко минути.
Пиле
Необходими продукти:
пилешки гърди
сол
черен пипер
1 глава лук
1 чушка
2 скилидки чесън
400 г домати
250 мл бульон
босилек
150 г ориз
300 г гъби
120 г маслини
Начин на приготвяне: Пилето се измива и се нарязва на порции. Поръсва се с черния пипер и солта. Запържваме го в зехтин за няколко минути. Нарязваме лука и чушката. Запържваме ги в голям тиган за около три минути. Идва ред на чесъна. Нарязваме гъбите и добавяме и тях. Когато са полуготови, добавяме доматите и сока от тях. Накрая доливаме бульона. Посоляваме, поръсваме с черен пипер и оставяме яденето да заври. Добавяме ориза и превключваме на по-ниска степен котлона. Слагаме капака и оставяме за още десет минути. Месото се прехвърля при соса. Оставяме да се задуши. Преди да сервираме, слагаме нарязаните маслини.
Риба
Необходими продукти:
300 г треска
20 г масло
магданоз
2 филии хляб
олио
сол
Начин на приготвяне: Рибата се нарязва и се измива. Оставяме да се подсушат. През това време филийте се пържат цели в олиото. Поръсваме рибата с олиото. Слагаме да се пече, по възможност на скара или в краен случай, на фурна. Когато се сервират, първо се поставя филийка, после малко масло и накрая от рибата. Поръсва се с магданоза.
Омари
Необходими продукти:
1 омар
50 г тиквички
50 г целина
1 домат
50 г зелен фасул
100 мл мартини
4 г мента
50 мл маслиново масло
Начин на приготвяне: Сваряваме омара за не повече от 7 минути. Нарязваме на тънко тиквичките, целината и доматите. Разбъркваме ги със зеления фасул. Слагаме да се задуши в зехтина за кратко. В сместа се добавя и мартинито. Омарът се разделя на две. Слага се при зеленчуците, за да поври малко и да се овкуси. Къкри само за около 4 минути. В чинията за сервиране се слагат първо зеленчуците, после и малко от омара. Можете да украсите с прясна мента.