Местната кулинария е повлияна от Китай, Тайланд и Индия
Китай, Тайланд и Франция си дават среща в традиционната кухня на Виетнам. Местната кулинария е повлияна силно от тези страни и в по-малка степен от Индия. Това прави ястията от виетнамската кухня са не само с изтънчен вкус, но също така и красиви за очите.
Използваните подправки са много универсални, но по-малко лютиви, отколкото в съседните кухни – тайската или индийската. Доминират по-фини комбинации подправки от много култури, в това число канела и анасон.
Оризът е крал на виетнамското меню. Различните видове ориз изискват разнообразен метод на приготвяне. Лепкавите сортове трябва преди варене да се намокрят и да се премахне мъхът. Точно той придава лепкавост на зърната. Някои от тези сортове се оставят във вода дори за цяла нощ. Преди варене оризът се залива с вода и се закрива с капак. Най-напред се вари на силен огън и постепенно се намалява, благодарение на което достига оптимална влажност и ронливост. Не трябва да се притеснявате, когато оризът леко загори, някои даже смятат, че трябва така да стане, тогава е най-вкусен!
Много популярен е аспержи, който през вековете са превозвали със себе си пристигащите от други страни. Много плантации са останали след властването на французите.
Огромното разнообразие на ястията със зеленчуци е също така и заради културните традиции силно свързани с будизма, което определя не само начина на живот на виетнамците, но също така и това, с което се хранят.
Значително използване на пресни зеленчуци – това е един от аспектите, който различава виетнамската и китайската кухня. Суровите зеленчуци и билки се сервират не само заради вкуса, но и поради лечебните им свойства. Зеленчуците са неразделна добавка към всяко ястие. Сервират се както като гарнитура, така и като салата.
Достъпът до море оказва силно влияние върху менюто във виетнамската кухня. В надморските региони, освен ориза, най-важната съставка във всекидневното хранене са рибата и морските дарове. Риболовът е основният източник на доходи за живеещите тук хора, затова нека не ви стряска големият брой рибни пазари. Виетнамците обикновено продават риба и морски дарове още живи, тъй като тук климатът е горещ, а хладилниците не се използват. Това не се отнася само за пазара. В ресторантите можем да дойдем и да си изберем за обед това, което желаем директно от аквариума, след което ще бъде приготвено за нас. Такава свежест на ястията и съпътстващите ги ниски цени подканват туристите, тъй като обикновено луксозните и струващи състояние ястия в Европа, във Виетнам са достъпни за всеки джоб.
Ориз и оризови макарони с голямо количество зеленчуци са в основата на виетнамската кухня. Риби, морски дарове, почти всички видове животни годни за консумация, а също така някои насекоми осигуряват разнообразие и обогатяват предястията и основните ястия във виетнамската кухня.
Виетнамският климат е изключително благоприятен за отглеждане на зеленчуци. Особено в планинските райони климатът е идеален за отглеждане на зеленчуци. Повсеместното в низините оризовите полета отстъпват на планинските плантации – салата, лук и домати.
Най-известният десерт на виетнамската маса са плодовете. Те са много. Освен известните ни, тук има също така плодове, които могат да ни се строят приказни. Личи, питая, ананаси, помело, манго, авокадо, рамбутан – това е само част от големия асортимент от плодове, който може да купим при местните търговци. За вкусна добавка към много плодове, виетнамците смятат солта и чилито.
Запържено тофу
Продукти
1 бучка тофу - 500 г
3 големи меки домата или от консерва, обелени и нарязани на полумесеци
1/2 връзка копър
1/2 зелен лук
сол и пипер на вкус
Приготвяне
Тофуто нарязвате на равни колкото една хапка парчета. Запържвате до златисто от двете страни в нагорещено олио, което да покрива до средата парче тофу. В друг съд кипвате доматите с 1 ч.ч. вода, запърженото тофу и гасите котлона. Добавяте ситно нарязания копър и зелен лук, и подправяте със сол и пипер.
Телешко по виетнамски
Продукти
500 г телешки бут, нарязан на ситно
2 скилидки чесън, счукан на ситно
2 стръка лимонена трева
голямо колкото орех парче пресен джинджифил, нарязан на ситно
3 с.л. готов рибен сос
2 щипки черен пипер
Приготвяне
Омесвате добре месото с подправките и оставяте за поне 20 мин да поеме от ароматите.
Загрявате в тигана (уока) 3 с.л. олио и запържвате леко чесъна. Добавяте месото, като непрекъснато разбърквате – спрете ли дори за секунда, месото ще се вари и ще пусне сок. В момента, в който месото добие розово-сивкав цвят, е вече готово за сервиране. Не прекалявайте с пърженето – колкото по-бързо приготвяте телешкото месо (стига да е хубаво), толкова по-крехко става. Лимонената трева, пипера, соса и джинджифилът се слагат преди сервиране.