Когато отидете в Естония, можете да опитате много от местните блюда. Те са наследство от много народи, минали през територията на тази красива страна. В специалитетите ще усетите вкусове от датската, германската и шведската кухня. Опитайте да направите някои от тези прекрасни блюда и у дома. Няма да съжалявате.
Цвекло с херинга
Необходими продукти:
3 глави цвекло
6 картофа
4 кисели краставички
1 ябълка
2 варени яйца
200 гр варени колбаси
1 глава лук
2 осолени херинги
За соса:
заквасена сметана
1 ч. л. горчица
1 ч. л. захар
½ ч. л. черен пипер
2 с. л. оцет
Начин на приготвяне: Почистваме и нарязваме херингата. Оставяме я да пренощува в студена вода. През това време сваряваме цвеклото, картофите и яйцата. Всички продукти се нарязват на кубчета. Смесваме ги с херингата, поливаме със соса и оставяме да престои поне два часа в хладилника.
Кисел
Необходими продукти:
1/2 ч. ч. захар
3 с. л. царевично нишесте
1/4 ч. л. сол
2 ч. вода
5 ч. къпини
4 ч. малини
лимонов сок
Начин на приготвяне: Разбъркваме добре захарта и нишестето. Слагаме вода да къкри. В нея прибавяме две трети от плодовете. След като се сварят за около две минути, минаваме течността през сито. Смесваме варените и суровите плодове. След това постепенно изливаме течността при нишестето и захарта. Слагаме сместа в тенджера. Оставяме да заври и разбъркваме добре. Оставяме на котлона за не повече от 3 минути. След това веднага добавяме и плодовете. Разбъркваме всичко с лимоновия сок. Оставяме в хладилника за поне два часа.
Зеле
Необходими продукти:
1 кг прясно зеле
100 грама кафява захар
1 ч. л. сол
3 гр тъмна бира
3 грама ябълков сок
малко кимион
50 г краве масло
Начин на приготвяне: Нарязваме зелето. Слагаме го да се вари в тенджера, заедно с останалите продукти. Разбъркваме от време на време. Махаме от огъня, когато покафевее или около два часа.
Маринована змиорка
Необходими продукти:
1 кг змиорки
За марината:
750 мл вода
1 морков
2 парчета лук
8 зърна черен пипер
малко индийско орехче
сол
3 с. л. оцет
Начин на приготвяне: Слагаме всичко за маринатата в тенджера. Зеленчуците може да сложим и цели. Когато са сварят, ги отстраняваме. В още горещата течност поставяме парчетата змиорка. Варим я в нея, докато кожата започне да се отделя. Редим по най-много осем парчета в горещи буркани. Заливаме ги с горещата марината и затваряме с капачката. Важното е в течността да няма остатъци от зеленчуците. Ако искате да я хапнете веднага, оставете парчетата, покрити с течността за една нощ в хладилника.