В Естония гощават с кървавица и змиорка

В Естония гощават с кървавица и змиорка Лакомник

Традиционните ястия са наследство от няколко народа

В Естония гощават с кървавица и змиорка
Автор:Лакомник

Маринована змиорка е само един от интересните специалитети в естонската кухня. Прибалтийската държава е заимствала едни от най-хубавите ястия от народите, които са минали през територията й. Там се срещат вкусовете на датчани, германци, шведи, както и на поляци и руснаци. Естония е и едно от малкото места в Европа, на което може да се намери кървавица. Ето рецептите за някои от интересните местни специалитети.

 

Цвекло с херинга 

 

Необходими продукти

3 глави цвекло

6 картофа

4 кисели краставички

1 ябълка

2 варени яйца

200 г варени колбаси

1 глава лук

2 осолени херинги

За соса: 

1 кофичка заквасена сметана

1 ч.л. горчица

1 ч.л. захар

½ ч. л. черен пипер

2 с.л. оцет

Начин на приготвяне

Почистваме и нарязваме херингата. Оставяме я да пренощува в студена вода. През това време сваряваме цвеклото, картофите и яйцата. Всички продукти се нарязват на кубчета. Смесваме ги с херингата, поливаме със соса и оставяме да престои поне два часа в хладилника.

 

Кисел с горски плодове

 

Необходими продукти

1/2 ч.ч. захар

3 с.л. царевично нишесте

1/4 ч.л. сол

2 ч. вода

5 ч. къпини

4 ч. малини лимонов сок

Начин на приготвяне

Разбъркваме добре захарта и нишестето. Слагаме вода да къкри. В нея прибавяме две трети от плодовете. След като се сварят за около две минути, минаваме течността през сито. Смесваме варените и суровите плодове. След това постепенно изливаме течността при нишестето и захарта. Слагаме сместа в тенджера. Оставяме да заври и разбъркваме добре. Оставяме на котлона за не повече от 3 минути. След това веднага добавяме и плодовете. Разбъркваме всичко с лимоновия сок. Оставяме в хладилника за поне два часа.

 

Зеле с бира

 

Необходими продукти

1 кг прясно зеле

100 г кафява захар

1 ч.л. сол

2 с.л. тъмна бира

2 с.л. ябълков сок

малко кимион

50 г масло

Начин на приготвяне

Нарязваме зелето. Слагаме го да се вари в тенджера, заедно с останалите продукти. Разбъркваме от време на време. Махаме от огъня, когато покафевее или около два часа.

 

Маринована змиорка

 

Необходими продукти

1 кг змиорки

За марината:

750 мл вода

1 морков

2 глави лук

8 зърна черен пипер

малко индийско орехче

сол на вкус

3 с. л. оцет

Начин на приготвяне

Слагаме всичко за марината в тенджера. Зеленчуците може да сложим и цели. Когато са сварят, ги отстраняваме. В още горещата течност поставяме парчетата змиорка. Варим я в нея, докато кожата започне да се отделя. Редим по най-много осем парчета в горещи буркани. Заливаме ги с горещата марината и затваряме с капачката. Важното е в течността да няма остатъци от зеленчуците. Ако искате да я хапнете веднага, оставете парчетата, покрити с течността за една нощ в хладилника.

 

Още по темата
Още по темата
Полската кухня изобилства от месни ястия
Специалитет на полската кухня са невероятно качествените и с превъзходен вкус колбаси, а също така и сладките продукти и десертите, особено кексовете. Бигосът,...
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц