Традиционните ястия са наследство от няколко народа
Маринована змиорка е само един от интересните специалитети в естонската кухня. Прибалтийската държава е заимствала едни от най-хубавите ястия от народите, които са минали през територията й. Там се срещат вкусовете на датчани, германци, шведи, както и на поляци и руснаци. Естония е и едно от малкото места в Европа, на което може да се намери кървавица. Ето рецептите за някои от интересните местни специалитети.
Цвекло с херинга
Необходими продукти
3 глави цвекло
6 картофа
4 кисели краставички
1 ябълка
2 варени яйца
200 г варени колбаси
1 глава лук
2 осолени херинги
За соса:
1 кофичка заквасена сметана
1 ч.л. горчица
1 ч.л. захар
½ ч. л. черен пипер
2 с.л. оцет
Начин на приготвяне
Почистваме и нарязваме херингата. Оставяме я да пренощува в студена вода. През това време сваряваме цвеклото, картофите и яйцата. Всички продукти се нарязват на кубчета. Смесваме ги с херингата, поливаме със соса и оставяме да престои поне два часа в хладилника.
Кисел с горски плодове
Необходими продукти
1/2 ч.ч. захар
3 с.л. царевично нишесте
1/4 ч.л. сол
2 ч. вода
5 ч. къпини
4 ч. малини лимонов сок
Начин на приготвяне
Разбъркваме добре захарта и нишестето. Слагаме вода да къкри. В нея прибавяме две трети от плодовете. След като се сварят за около две минути, минаваме течността през сито. Смесваме варените и суровите плодове. След това постепенно изливаме течността при нишестето и захарта. Слагаме сместа в тенджера. Оставяме да заври и разбъркваме добре. Оставяме на котлона за не повече от 3 минути. След това веднага добавяме и плодовете. Разбъркваме всичко с лимоновия сок. Оставяме в хладилника за поне два часа.
Зеле с бира
Необходими продукти
1 кг прясно зеле
100 г кафява захар
1 ч.л. сол
2 с.л. тъмна бира
2 с.л. ябълков сок
малко кимион
50 г масло
Начин на приготвяне
Нарязваме зелето. Слагаме го да се вари в тенджера, заедно с останалите продукти. Разбъркваме от време на време. Махаме от огъня, когато покафевее или около два часа.
Маринована змиорка
Необходими продукти
1 кг змиорки
За марината:
750 мл вода
1 морков
2 глави лук
8 зърна черен пипер
малко индийско орехче
сол на вкус
3 с. л. оцет
Начин на приготвяне
Слагаме всичко за марината в тенджера. Зеленчуците може да сложим и цели. Когато са сварят, ги отстраняваме. В още горещата течност поставяме парчетата змиорка. Варим я в нея, докато кожата започне да се отделя. Редим по най-много осем парчета в горещи буркани. Заливаме ги с горещата марината и затваряме с капачката. Важното е в течността да няма остатъци от зеленчуците. Ако искате да я хапнете веднага, оставете парчетата, покрити с течността за една нощ в хладилника.