Огретен с броколи и бекон

Огретен с броколи и бекон Лакомник

Апетитна вечеря за цялото семейство

Огретен с броколи и бекон
Време за приготвяне
Приготвяне
60 мин
Порции
Порции
4
Автор
Лакомник
Лакомник Необходими продукти

1 кг картофи

200 г бекон или шунка

250 г царевица /1 консерва/

200-250 г пушено или топено сирене

100 г краве сирене

200 г броколи

250 г подквасена сметана

100 г моцарела

100 г кашкавал или сирене едам

5 с.л. олио

сол и подправки на вкус

чаша вода/ прясно мляко

Начин на приготвянe

Измиваме, обелваме и нарязваме картофиte. Сваряваме ги в подсолена вода. Когато са полуготови взимаме намазнена дълбока тавичка или тенджера от йенаглас. Подреждаме един ред картофени шайби на дъното, като леко ги застъпваме. Върху тях подреждаме бланширани или замразени дребни розички от броколи, един пласт тънки резени бекон, поръсваме малко царевица и натрошено сирене. Слагаме още един ред от картофените шайби по същия начин. Отгоре отново подреждаме останалите бекон, царевица и покриваме с пушено или топено сирене. Завършваме отново с картофени шайби, които покриваме със подквасена сметана, моцарела и настърган кашкавал по желание. Поръсваме с черен пипер, копър, чубрица, малко червен пипер или други подправки на вкус. Заливаме с 1/2 чаша вода или прясно мляко и запичаме в предварително загрята до 200-220 градуса фурна за около 40 минути.

Още по темата
Още по темата
Огретен от грах
Почистеният грах се вари в подсолена вода до омекване. Отцежда се и се изсипва в намазана тавичка. Добавят се ситно нарязаните домати, 1 щипка сол и олиото. Ястието се...
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц