Обуздайте апетита по празниците

Обуздайте апетита по празниците Лакомник

Как да спасите тялото си от преяждането и напълняването

Обуздайте апетита по празниците
Автор:Лакомник

Настъпват дългите празнични дни и няма да се усетите как сте качили 4-5 килограма, които ще се мъчите да свалите цяла пролет. За това, преди да се нахвърлили на тежките трапези, направете план как да им устоите. Ние ще ви помогнем с доста безценни съвети.

 

Най-важно е да се храните пълноценно и правилно. Не бива да се лишавате от нищо, което обичате, защото така психически ще изострите глада си.

От друга страна не трябва и да прекалявате с любимите си изкушения, защото това ще обезсмисли усилията ви да запазите добрата си форма. Старайте се да не допускате пробив в хранителния си план – не пропускайте нито едно похапване, залагайте на бавните въглехидрати и не забравяте да се движите редовно. А сега вижте и основните точки в спасителния план срещу апетита и празничните трапези.

 

Закуска

Знаете, че в началото на деня е крайно важно да се заредите с гориво за следващите няколко часа. Закуската трябва да засища (около 500 калории) и да съдържа прилично количество протеин и въглехидрати, както и малко мазнини.

Избягвайте тестени капризи, пълни с шоколад или тежки кремове. Само истински пълнозърнест хляб, богат на фибри, се брои за добър вариант.

Гарнирайте го с месо без тлъстини или 2-3 сварени яйца, както и малко нискомаслено сирене или извара.

Мюсли с кисело мляко или млечно-плодов шейк са класика.

 

Обяд

Разнообразието е ключът към усещането за ситост.

Избягвайте големите порции, по-добре си вземете отделно малки количества зеленчуци, месо и т.н., за да не прекалявате с храната (около 600 калории).

Имате нужда от около 150 грама месо или риба без сос и без тлъстини. 200 грама зеленчуци под формата на салата без дресинг или задушени са задължителна точка в обяда.

Добавете и 100 грама въглехидрати – ориз, картофи или паста, приготвени без сосове и добавена мазнина. Повече подправки ще ги компенсират напълно.

В дни, в които тренирате, добавяйте и по един не много голям плод или шепа дребни – ябълка, круша, портокал, 2-3 мандарини или кивита, ягоди, малини и други.

Добре е да правите почивка от въглехидратите на всеки 2-3 дни. Тогава след закуска яжте само месо, риба, яйца, зеленчуци, ядки и не повече от чаша мляко.

 

Вечеря

Финалът на деня ви не трябва да се превръща в хранителен пир. Избягвайте въглехидратите вечер.

Хапвайте около 100-120 грама чисто месо или риба, придружени от колкото си искате зеленчуци, но без картофи.

За финал изберете плод, който да не е много сладък, например грейпфрут, друг цитрус или зелена ябълка. Калориите не бива да са повече от 400.

 

Междинни хранения

Не са задължителни, но са препоръчителни между храненията – след закуската и след обяда. Те трябва да са средно по 150 калории и не повече от 200.

Не включват крекери, солени бисквити и сладки такива с глазура или крем. Не се увличайте с междинните похапвания, за да не нарушите ритъма на хранителния си режим.

Чаша кисело или прясно мляко, но нискомаслени, шепа сурови ядки или плодове и зеленчуци са идеални между основните хранения.

Сутрин можете да наваксвате с фибри чрез едно пълнозърнесто блокче или филийка, придружени от парче месо (не сирене). Но след обяд избягвайте подобни въглехидрати.

Още по темата
Още по темата
Заливат ни с отрови по празниците
Над 25 на сто от хранителните стоки във всички български магазини съдържат модерната отрова - генетично модифицирани култури, без потребителите да са информирани за...
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц