Готвените продукти ни тровят, смятат учени
Суровоядството е философия и начин на живот, които проповядват, че трябва да ядем храната така, както ни я е дала природата.
Да се храним само със сурови храни не е философия отскоро. Според последователите на тази идея, да се яде обработена храна, означава съзнателно да вредим на телата си. Те са категорични, че болестите се дължат именно на това.
Стига се дори по-далеч: всеки може да живее до минимум 150 години, ако се храни само с продукти, които не са преминали каквато и да била термична обработка!
Защото готвените ястия карат телата ни да работят няколко пъти повече. Суровоядците са убедени, че параноята на хората да не приемат в тялото си микроби ги принуждава да варят храната си. В същото време обаче термичната обработка унищожава естествените антибиотици в плодовете и зеленчуците. В резултат на всичко това ние отслабваме имунитета си. Тук обаче не става дума за ядене на сурова риба и месо.
За да имаме енергия да извършваме всекидневните си задължения, е хубаво да се обърнем към суровите ядки. Суровоядците прибягват и до употребата на корени.
Именно от тази философия идват и някои странни комбинации с растения, които можем да сложим на масата си – например салата от глухарче. Интересен е и начинът на приготвяне на хляб без печене.