Сурови ядки вместо пържоли за здраво сърце

Сурови ядки вместо пържоли за здраво сърце Лакомник
Сурови ядки вместо пържоли за здраво сърце
Автор:Лакомник

Хапването на около 67 грама ядки дневно намалява холестерола със 7,4%. Това сочи изследване на американски специалисти, обхванало близо 600 души. Този ефект обаче се забелязва само при хората с нормално тегло. Резултатите от изследването показват още, че ядките влияят положително и на триглицеридите, мазнините в кръвта и др., но учените предупреждават, че това полезно действие се губи, ако към тях са прибавени сол или захар.

 

Все още не са ясни предпазните механизми, които се активират благодарение на ядките. Ясно е, че те засищат и са много подходящи за балансирана диета, сочат последни изследвания за ползата от тези храни. Това обаче важи само ако се приемат вместо едно или няколко от основните ястия за деня, а не заедно с другата храна. Шепа ядки осигуряват необходимата енергия на тялото за дълго време. Освен това те не съдържат холестерол, защото са с растителен произход.

За радост на вегетарианците ядките могат да бъдат заместител на месото заради голямото количество протеини, които съдържат. Освен това са богати на желязо и витамин В, който ни помага да имаме здрава коса и кожа.

Още по-важно е откритието, че консумацията на ядки намалява риска от диабет тип 2, който е най-разпространеният вид. Това се отнася най-вече за фъстъците. Този факт се дължи на ниския гликемичен индекс на ядките. (Въпросният индекс определя до каква степен ще се повиши съдържанието на захар в кръвта след консумацията на определена храна.)

Експерти препоръчват бременните, майките кърмачки да ядат по 50 г седмично от т. нар. благородни ядкови плодове ­ лешници, бадеми и кашу. Те допринасят за здравословното хранене на майката и осигуряват на бебето минерали и витамини. Бадемите и кашуто имат високо съдържание на магнезий (над 80% от препоръчителната дневна доза), който е важен за развитието на скелета. Трябва обаче много да се внимава с фъстъците, защото те могат да доведат до алергични реакции.

Още по темата
Още по темата
Ядките пазят от рак и инфаркти
Ядковите плодове като орехи, фъстъци, лешници, бадеми, кестени и други са високо енергийна храна. В 100 г от тях се съдържат средно 400 ккал, което трябва да се има в...
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц