Да се храниш с марокански табиет

Да се храниш с марокански табиет Лакомник

Чакат ви спокойствие и загадки

Да се храниш с марокански табиет
Автор:Лакомник

Ако още се питате къде за заминете на почивка това лято, изберете Мароко. Африканската държава дава всичко, от което се нуждаете по време на отпуската - спокойствие, изненади, загадки и... прекрасна кухня. Не е сигурно, че времето ще ви стигне, за да разгледате всичко, но със сигурност няма да си тръгнете гладни от там. 

 

Кускус

Необходими продукти:

200 г  кускус

1 люта чушка  

1 връзка магданоз

1 лимон

2 с. л. зехтин

Начин на приготвяне: Кускусът се изсипва в голяма купа и се полива със зехтин. Покриваме го с гореща вода. Поръсваме с щипка сол. Покриваме купата за няколко минути. След това вътре добавяме магданоза, както и лютата чушка, нарязани на ситно. Отново поливаме с малко зехтин и черен пипер. Изстискваме цялото съдържание на лимона. Разбъркваме добре. 

Пиле със салата

Необходими продукти:

За пилето:

1 с.л. джинджифил

1 с.л. кимион

шафран

1 цяло пиле

3 с.л. зехтин

2 глави лук

1/2  връзка магданоз

канела

150 г зелени маслини

2  марокански хляба

За салатата:

3  краставици

2  домата

1 глава лук

2 с.л. магданоз

2 с.л. мента

3 с.л. оцет

1 с.л. зехтин

сол

Начин на приготвяне: В хаванче счукваме кимиона, джинджифила и шафрана. Пилето се измива добре и както е цяло се натрива с подправките. Взимаме дълбока тенджера и го слагаме отново цяло вътре, в предварително загрята мазнина. Нарязваме на едро лука и добавяме и него, както и пръчката канела. Пържим пилето три минути. Посоляваме, добавяме магданоза и сипваме вода догоре, по възможност да покрие пилето. Оставяме да се готви поне 50 минути да умерен огън. От време на време е добре да го обръщаме.

След това пилето се вади, а сосът продължава да се готви още малко, за да се сгъсти. Добавете маслините и оставете още малко да поври. После върнете пилето обратно и махнете съда от печката.

През това време трябва да направите и салатата. Тя се прави от нарязаните на древни кубчета краставици, домати и лук. Разбъркваме ги добре в дълбок съд и поръсваме с мента и магданоз. Поръсваме със сол и малко оцет, както и зехтин. Пилето се сервира в соса.

Солени лимони

Необходими продукти:

2 лимона

едра сол

Начин на приготвяне:

Лимоните се измиват добре и се подсушават. Разрязваме го на четири, но докато образува розичка, а не до края. Поръсваме ги обилно с едра сол, може морска или хималайска. След това слагате 1 супена лъжица сол и на дъното на чист буркан. Отгоре нареждате лимоните и ги притискате добре един към друг. Отгоре отново се поръсва със същото количество сол. Бурканът се оставя на тъмно и хладно за поне един месец. Използва се само кората на цитрусите.

Сладкиш

Необходими продукти:

60 г заквасена сметана

250 г кисело мляко

1 1/2 с.л. царевично нишесте

1 1/2 с.л. вода 

1 портокал

3 яйца 

60 г захар

Начин на приготвяне: Разбиваме с миксер сметаната и киселото мляко. След това размиваме нишестето в малко вода и изстискваме сока от портокала. Разделяме жълтъците от белтъците. Жълтъците се разбиват с половината от захарта. Добавяме ги към сметановата смес. Правим белтъците на сняг с останалата захар. Добавяме и тях към общата смес. Взимаме кръгла тава и застиламе с хартия за печене. Изсипваме вътре тестото и изравняваме. Печем на водна баня за около 35 минути в предварително загрята фурна. Нарязва се едва когато се охлади.  

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц