5 идеи за вечеря с макарони
Пастата в различните си разновидности е една от идеите за обяд или вечеря, които ни оставят сити за дълго. Ако ви е трудно в началото на постите, можете да заместите обилните месни ястия с прекрасни специалитети с макарони или спагети. Предлагаме ви едни от най-вкусните и интересни рецепти от цял свят.
Китай
Необходими продукти:
250 г оризови спагети
2 ч. ч. соеви кълнове
3 стръка зелен лук
2 скилидки чесън
олио
250 г гъби
2 моркова
1 чушка
1 глава лук
1 ч. ч. зеленчуков бульон
Соев сос
мед
царевично нишесте
джинджифил
къри
Начин на приготвяне: Оризовите спагети се сваряват. Оставяме ги настрана. Олиото се загрява в дълбок тиган. През това време гъбите, чушката, лука и чесъна се нарязват на ситно. Слагат се в тигана, докато омекнат. Едва тогава идва ред на кълновете. Нарежете на ситно зеления лук и добавете и него. Разбъркайте добре. Нишестето се смесва с разтворения бульон. Добавете соевия сос, меда, настъргания джинджифил, както и подправките. Сложете сместа в тигана и оставете докато се сгъсти. Преди да поднесем, смесваме соса със спагетите. Ястието се поднася топло.
Мексико
Необходими продукти:
1 ч. ч. макарони
1 глава лук
1 ч. ч. царевица от консерва
люта чушка
чили сос
кимион
2 скилидки чесън
2 ч. ч. варен боб
кашкавал
зехтин
Начин на приготвяне: Макароните се сваряват. През това време приготвяме останалите продукти. Нарязваме лука и чушката, разбъркваме с царевицата, чили соса, кимиона, чесъна, боба и малко зехтин. Оставяме да се вари на бавен огън. Сервираме макароните и заливаме всяка порция със соса.
Русия
Необходими продукти:
400 г макарони
1 глава лук
200 г кашкавал
400 мл прясно мляко
2 с. л. брашно
Магданоз
2 с. л. галета
Сол
Ако не постите,
можете да добавите:
4 кренвирша
Кашкавал
Начин на приготвяне: Сваряваме макароните в подсолена вода и се оставят настрана. Лукът се нарязва на ситно и се запържва добре. Поръсваме с малко брашно и разбъркваме, докато постепенно добавяме и млякото. Оставяме да се задуши за десет минути. Прехвърляме макароните в соса. Ако сте решили да добавите и кренвиршите, нарежете ги на ситно и ги добавете сурови. Поръсваме с нарязания пресен магданоз. Прехвърляме сместа в тава. Поръсваме с галетата. Ако сте решили да добавите кашкавал, настържете го отгоре. Запечете за около 20 минути в предварително загрята фурна.
Дания
Необходими продукти:
250 г макарони
3 моркова
Целина
Карфиол
горчица
зехтин
лимонов сок
Ако не постите,
можете да добавите:
200 г шунка
3 с. л. майонеза
Начин на приготвяне: Нарязваме целината, карфиола и морковите и ги сваряваме заедно. Оставяме да изстинат. През това време сваряваме макароните. Отцеждаме от водата. Към тях добавяме нарязаните на ситно зеленчуци, както и горчицата, зехтина и лимоновия сок. Ако не постите, нарежете шунката на ситно и добавете и нея. Отгоре добавите майонезата. Разбъркайте добре, но внимателно, за да не се разкъсат макароните.
Африка
Необходими продукти:
400 г макарони
1 патладжани
8 чери домати
босилек
зехтин
1 чушка
сол
черен пипер
босилек
Начин на приготвяне: Пастата се вари според указанията на опаковката. Патладжанът се нарязва на дребно и се запържва в зехтина. Поръсете със сол и пипер. Готовата паста се отцежда. Слага се в купа за сервиране. Отгоре се добавя готовия патладжан, както и нарязаните чери доматчета само на половина. Чушката се реже също на едро и се добавя. Поръсете с пресен босилек.