
Апетитна идея за любимите сармички




Месото се нарязва на много ситно. Оризът се накисва в купичка с вода. Лукът се обелва, нарязва се на ситно. Лозовите листа се измиват много добре и се подреждат едно върху друго. Листата е добре да са по- големи. Гъбите се измиват и нарязват на много ситно. Взема се дълбок тиган с похлупак. Вътре се слага ориза, добре отцеден от водата, нарязаното пилешко месо и наситнения лук. Добавят се гъбите, нарязания копър, 100 мл вода и 100 мл олио. Поръсва се сол и щипка индийско орехче. Задушава се под капак около 15 минути, след което се оттегля. Взема се керамичен гювеч с капак. Върху лозово листо се слага по 2 ч.л. от задушената плънка. Лозовите листи се попарват. Завива се сарма, като се прегъва леко единия край, след това едновременно се прегъват страничните крайща и така се завива. Готовите сармички се зареждат в гювеч. Долива се 400 мл вода и 100 олио. Гювечът се похлупва. Ястието се пече на умерена фурна, около 50- 60 минути.

