Лесен козунак

Лесен козунак Лакомник
Лесен козунак
Време за приготвяне
Приготвяне
12 часа
Порции
Порции
10
Автор
Лакомник
Лакомник Необходими продукти

1 кг брашно

3 ч.ч. прясно мляко

40-60 г прясна мая (или 1 пакетче суха мая)

400 г масло

200 г захар

6 яйца + 1 за намазване

200 г стафиди

1 пакетче ванилена захар

1 ч.л. сол

Начин на приготвянe

Пресейте брашното. Загрейте 1 ч.ч. от млякото до 30-35 градуса и разтворете маята, като оставите да престои 10 минути. На слаб огън, разтопете маслото. Чукнете яйцата в купа, прибавете към тях захарта и разбъркайте добре с миксер. Останалото мляко загрейте 70-80 градуса. Сипете брашното в купа, направете кладенче и на тънка струя при постоянно бъркане добавете горещото мляко, докато се получи гладко тесто. Добавете останалото мляко с маята, яйцата със захарта, сол и маслото.  Месете тестото около 10 минути. Покрийте и останете да втаса на топло място за около 8-10 часа. Накиснете стафидите във вода докато омекнат и ги изцедете. Загрейте фурната на 190-200 градуса. Добавете към втасалото тесто стафидите, замесете отново, сложете го в намаслена и набрашнена форма за печене и оставете отново да втаса за 20 минути. Намажете с жълтък и печете до готовност.

Още по темата
Още по темата
Домашен козунак
Маята се размива във водата (или млякото) с щипка захар и 2 с.л. брашно, за да стане еднородна смес. Оставя се около 20 мин леко да втаса. Докато чакаме маята,...
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц