3 л прясно мляко – краве, козе или друго се слага в дълбока емайлирана тенджера и се затопля леко на котлона, като се бърка от време на време, за да се получи навсякъде еднаква температура като за квасене. Съдът се отдръпва от огъня и се капват няколко капки мая за сирене. Изчаква се млякото да се съсири хубаво – около 1 час, не повече. След това с лъжица се разбърква хубаво и се оставя отново да почине. Суроватката остава отгоре, а гъстата смес пада на дъното. Това трае още около половин час и чак тогава сиренината започва да се цеди. Тенджерата се обръща ту на една, ту на друга страна, като сиренето се притиска хубаво с едната ръка, за да излезе суроватката. Като се поизцеди, започнете да изстисквате с ръце, като го оформяте като снежна топка. Притиснете леко и го сложете в подходяща порцеланова купичка. Притиснете го отново, обърнете и пак притиснете, за да се оформи хубава питка. Посолете на вкус и го сложете в хладилник. На другия ден обърнете питката (сиренето) и посолете отново. Когато не се соли, това сирене е подходящо за диабетици. Количеството сирене, което може да получите от тази рецепта, е около 500 г. А когато го сервирате в плитка чинийка и го разрежете на форми по диагонал, вашите близки или гости ще ахнат от удоволствие.
* Не е добре сиренето да се поставя в цедилка, тъй като се вмирисва (получава неприятен дъх) и не се получава желаната форма. Разбира се, формата може да бъде и правоъгълна.