Рибата поевтинява за Никулден

Рибата поевтинява за Никулден Лакомник

Пъстървата измества традиционния шаран

Рибата поевтинява за Никулден
Автор:Лакомник

Цените на рибите остават стабилни седмица преди Никулден, а търговците обещават да няма поскъпване. Цената за килограм мустакат речен сом е 10 лева и ще остане толкова за празника, пише информационна агенция „ПИК”.

 

Бялата риба се търгува по 7-8 лева за килограм. Щуката пък върви по 6-7 лева.

Шаранът с люспи по традиция е най-търсен за празника на свети Николай, категорични са продавачите. Според поверието колкото повече са люспите, толкова повече щастливи дни очаквали семейството около празничната трапеза.

Седмица преди Никулден шаранът струва 5,50 лева килото. Търговци успокояват, че рибата няма да поскъпне в последния момент, както се случва много често. Нещо повече, заради голямото предлагане някои магазини и търговски вериги почти сигурно щели да свалят цената му до 4,50-5 лв. килото.

Търговците отбелязват и друга тенденция - пъстървата измести шарана и вече е по-предпочитана за приготвяне на традиционно ястие за Никулден. Конкуренция на пъстървата пък прави скумрията. Килограм пъстърва в момента излиза малко под 10 лв. По пазарите в столицата може да се намери и риби от екзотични пазари като Норвегия и съседна Гърция. Цената им не е висока и деликатесите излизат колкото шарана. Очаква се малко преди празника инспектори от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури да извършват масирани проверки по водоеми и търговски обекти в страната. Освен това акция ще има и на служителите от Българската агенция по безопасност на храните, които ще следят за качеството на рибата, която се продава. Те ще проверяват условията, при които ще се съхранява рибата преди да стигне до крайния потребител.

Вижте подробности на Pik.bg.

Още по темата
Още по темата
Рибата е най-ценната храна на планетата
Хипертонията и стеснените кръвоносни съдове са основни рискови фактори, водещи до атеросклероза, респективно - до инфаркт. Човек е сериозно застрашен, ако има близки...
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц