На пълнената пуйка подхождат белите вина, на свинското - червените
Какво да е менюто за Коледа? Това е голямата главоблъсканица за всяка една домакиня преди празника. Обикновено умуването е с каква плънка да е пуйката или патицата, на скара или на фурна да са пържолите и какъв да е сосът за тях. За да предизвикате възхищението на родата обаче, е нужно да изберете и подходящото вино към ястието, което ще приготвите. Само така гостите ви ще останат очаровани от допълването на вкусната храна с удачно подбраните алкохолни напитки.
Обикновено повечето хора избират виното според месото, което ще се сервира. И то по наложеното правило "червеното вино върви с червена мръвка, бялото - с бяло месо". В общи линии е така, но както всяко правило и това си има изключението. Което на всичкото отгоре не е само едно. И отдавна е разчупена комбинацията "пилешка пържола с шардоне". Защото в крайна сметка важен е не само видът на месото, но и неговата гарнитура или сосове. Както и предястието и мезето, които ще съпътстват основното меню. Така например, ако за Коледа изберете да приготвяте печена пуйка с обилна зеленчукова гарнитура, спокойно може да пропуснете обичайното бяло вино и да заложите на червено. Едно качествено
каберне совиньон
ще ви свърши идеална работа, съветват сомелиерите, чиято работа е именно да подбират вината за конкретни менюта в елитните ресторанти.
Този еликсир е подходящ и ако птицата е пълнена със задушени гъби, кашкавал, броколи. Иначе по правило кабернето се препоръчва по-скоро за свински пържоли на скара. Независимо дали са със зеленчуков микс за гарнитура или с гъбен сос. Тъй като то допълва своите ароматни качества перфектно и с трайни колбаси, спокойно можете да продължите да го пиете с такива мезета и да не сменяте алкохола през цялата вечер. Което си е препоръчително най-вече от здравословна гледна точка.
Комбинацията от
каберне и мерло
е много подходяща за трапезите в някои региони на страната, където се сервира за празника чисто българското национално ястие капама. Тъй като там за мезе най-често се слага и пресен пържен дроб, комбинацията е страхотна. Смесените каберне и мерло обаче вървят и на стековете за основно ястие, поднесени с печени в масло гъби и залети със сметанов сос с много подправки. Мерлото е идеално за свинската пържола, особено ако е от току-що гътнато прасе. Сухите суджукови мезета след това ще превърнат коледния обяд в една кулинарна фантазия. То е подходящо и за печени червени меса със специални сосове.
Мерлото
се връзва и ако преди пуйката смятате да поднесете за предястие различни видове сирена. Неговият плътен плодов аромат на череша и слива се съчетава много добре както с българското саламурено, така и с френските отлежали млечни деликатеси. Онези, за които е закон френските сирена да се консумират с бяло вино и по-специално от сорта мускат, да не бързат с възмущенията. И това е вариант за споменатото меню. Още повече, ако за следястие са избрани бели мезета, а за десерт е предвидена торта.
Мускатът
върви и с плодове, така че е чудесен избор за коледната птица, особено ако сте заложили на средиземноморски рецепти за плънка от стафиди, ябълки или ананаси. При такава комбинация можете да заложите и на мискет. Той върви и ако за предястие сте се спрели на пастетни хапки, а за завършек на празничното меню - плодове и бишкотени или бисквитени десерти.