
Толкова излиза и цяло прасенце, но от Румъния

Цените на мръвките преди празниците започнаха да скачат в родните магазини. Пуйките вече вървях с около 10 лв. по-скъпо и една птица излиза между 50 и 70 лв., показва проверка в супермаркетите. Скок има и в цената на свинското месо, с което по традиция празнува българинът. Той е със средно 3 лв. на килограм и пържолите вече достигат 10-11 лв. По-евтино върви месото за готвене – около 8 лв.
Сравнително евтини обаче са целите прасенца, внос от Румъния. Бройката е 70 лв. за екземпляр от цели 25 килограма. За да се сдобият с такова шопарче обаче, българите трябва да пазаруват в някой от пограничните със северната ни съседка градове.
В същото време животновъдите у нас отчитат раздвижване в бранша. Прасетата у нас били със 100 хил. повече през тази година и вече достигат 600 000. Средната им цена на килограм живо тегло в началото на месеца беше 3,50 лева, но с наближаването на Коледа скочи до 5-6 лева. Така цяло прасенце у нас пък върви по стотина лева, като теглото му е 10-15 кг., което значи, че румънските са двойно по-евтини.

