Изкушения от пилешко и свинско със зеленчуци
Кавърмата е едно от най-вкусните типично български ястия. Тези рецепти най-често съдържат съдържа месо, лук, чубрица, чушки, пипер, сол. Често в по-новите версии се добавят и зеленчуци за допълване на вкуса.
При бесарабските българи от Украйна и Молдова се приготвя по коренно различен начин. Те правят това ястие задължително от агнешко месо и се вари в голям казан на огън на открито, добавя се червен пипер и лук. След като месото е готово се изчаква мазнината да се сгъсти, докато лойта придобие оранжев цвят. В Молдова това ястие се прави и от овче или шилешко месо, и се добавя оцет.
При всички случаи специфичното е по-дългото готвене на месото, за това тези рецепти не са подходящи за менюто през работната седмица, когато нямаме много време за въртене около печката. Ето изпитаните ни рецепти:
Кавърма от свинско месо в омлет