Изчистете нитратите с правилна обработка

Изчистете нитратите с правилна обработка Лакомник

Спанакът попива най-много отрови от почвата

Изчистете нитратите с правилна обработка
Автор:Лакомник

Заедно с витамините в зеленчуците поглъщаме и доза нитрати. Всичко, което расте в земята, дори в домашната градинка, се тори. В почвата азотните торове, включително и естественият, се превръщат най-вече в нитрати. Те проникват в растенията, оттам в нашия организъм и ни вредят.

 Световната здравна организация е сложила норматив. Допустимите стойности се изчисляват в зависимост от теглото на човек. На килограм телесна маса за едно денонощиe се полагат само 3,65 мг нитрати. Така че възрастен човек с тегло около 80 кг може да "поеме" около 300 милиграма без риск.

За да не изчисляваме напразно, е по-разумно да вземем предпазни мерки. Има прост начин да изчистим зеленчука от вредните вещества. Трябва само да знаем как да го обработим.

 *Спанакът попива най-много нитрати от почвата. Достатъчно е да покисне един час във вода и голяма част от тях преминават в нея. Отровите се концентрират в стеблата и корените. Така че, ако решите сами да приготвите спаначено пюре, сложете само листа. Не използвайте въобще дръжките. Не се изкушавайте да направите кьополу от коренчетата. Смачканите и увехнали листа трябва да се хвърлят, защото те трупат нитрати. С риск да намалим витаминното му съдържание, спанакът може да се бланшира.

*Листата на пресните салатки и на марулята се отделят от кочана, който се изхвърля. Те се остават да киснат във вода половин-един час преди консумация. Щом нарежем салатата, тя трябва веднага да се яде. Ситното нарязване също повишава съдържанието на нитрати. Салата не бива да се консумира, ако е останала от предишен ден.

*Външните листа на прясната зелка също трябва да се махнат, защото те  попиват повече торове. Кочанът също не бива да се използва.

*Пресните моркови съдържат много повече нитрати от тези, които са останали в складовете през цялата зима. С течение на времето и под въздействие на различни биологични фактори нитратите в зеленчука се превръщат в безвредни за организма органични съединения. Ако се изкушите от пресните моркови, ги обелете. Махнете заедно с мустачето и връхчето.  

И в картофите има токсини

 Не само листните зеленчуци, които се пръскат с химикали имат нитрати. И тези, които растат под земята са пълни с химикали, които попиват от почвата. Картофите също събират отрови. Ако почистени се накиснат за едно денонощие в леко подсолена вода, те почти се изчистват от нитратите. Колкото и да сме изкушени да печем или пържим младите картофи заедно с коричката, е по-добре да ги обелим. Кората акумулира отрови от почвата.

Още по темата
Още по темата
Вижте 12-те смъртоносни отрови в храните
Хранителните добавки придават на храната приятен вкус, но вредят на здравето - това е доказан и известен факт. Според някои изследвания те могат да станат причина за...
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц