Зелева мусака с кайма и ориз

Зелева мусака с кайма и ориз Лакомник

Интересен и вкусен вариант на любимата рецепта

Зелева мусака с кайма и ориз
Време за приготвяне
Приготвяне
50 минути
Порции
Порции
6
Автор
Лакомник
Лакомник Необходими продукти

1 малка зелка

сол

лимонов сок

500 г кайма

1 глава лук

100 г ориз

3 домата

2 червени чушки

магданоз

2 с.л. брашно

300 мл прясно мляко

3 яйца

чесън на прах

черен пипер

Начин на приготвянe

Зелето се нарязва на ситно и се намачква със сол и лимонов сок, след което се слага да се задуши с малко мазнина в тенджера под налягане. Задушете отделно леко нарязания на дребно лук с олио и вода, прибавете ориза и задушавайте, докато леко набъбне.

Каймата се овкусява с малко чесън на прах, сол и черен пипер. Смелете чушките, доматите, магданоза. Каймата с подправките се запържва в малко сгорещено олио, като се сипва и 1 лъжица вода. След като покафевее леко се прибавя към ориза, добавя се една част от доматения сос, а третия се слага при зелето. Всичко се разбърква добре и се готви още 2-3 минути на котлона.

В намазнена тава сипете зелето, залейте с каймата и ориза и разбъркайте. Поръсете с още малко олио и сол и сложете да се пече до готовност във фурна загрята на 200 градуса. Готовата мусака се залива с яйцата, разбити гладко с млякото и брашното и се запича още 5-10 минути до зачервяване.

Още по темата
Още по темата
Мусака с маслини и гъби
Нарязват се всички зеленчуци  на едро. Изсипват се в тавичка или глинен гювеч, слага се малко олио и 1 ч.ч. вода и се поливат с доматеното пюре, разредено в 1...
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц