Гръцка мусака със сирене и кайма

Гръцка мусака със сирене и кайма Лакомник
Гръцка мусака със сирене и кайма
Време за приготвяне
Приготвяне
2 часа
Порции
Порции
10
Автор
Лакомник
Лакомник Необходими продукти

1 кг патладжани

4 с.л. зехтин

2 глави лук

3 скилидки чесън, нарязани на ситно

250 г агнешко месо, ситно скълцано или смляно

250 г телешко месо, ситно скълцано или смляно

3 ч.ч. пресни домати, обелени и нарязани на ситно или от консерва

1/2 ч.ч. червено вино

1/2 ч.л. бахар

1 дафинов лист

1 ч.л. риган

2 с.л. нарязан магданоз

1 ч.ч. трохи от бял хляб

3 с.л. настъргано сирене, пармезан или кашкавал

За заливката:

3 с.л. краве масло

3 с.л. брашно

600 мл прясно мляко

2 с.л. настърган кашкавал

сол на вкус черен пипер на вкус

Начин на приготвянe

Патладжаните се нарязват по дължина на парчета с дебелина 5 мм, поръсват се обилно със сол и се оставят да постоят 20 мин.

В загретия зехтин се запържват лукът и чесънът за 2-3 мин., след което се слага месото. Разбърква се, докато се изпари водата. Добавят се доматите, виното, половината от трохите, канелата, бахарът, дафиновият лист и риганът. Сместа се оставя да къкри около 30-40 мин., докато се изпари цялата течност. Дафиновият лист и канелата се изваждат и се прибавя магданозът.

Патладжаните се измиват, подсушават се и се намазват със зехтин. Слагат се да се пекат върху хартия за печене в загрята на 200°С фурна, докато се зачервят от двете страни и омекнат.

През това време се приготвя заливката. В загрятото масло се сипва брашното, разбърква се, прибавя се млякото и се разбърква на слаб огън 8-9 мин. Подправя се със сол и черен пипер, отстранява се от огъня и след като леко се охлади, се слагат кашкавалът и жълтъците.

Половината от патладжаните се подреждат на дъното на по-висока правоъгълна тавичка. Върху тях се разпределя равномерно половината от месната плънка. Нарежда се останалата част от патладжаните и се сипва остатъка от месния пълнеж, който се покрива със заливката. Пече се 30 мин. в загрята на 190°C фурна, поръсва се с настърганото сирене и останалите трохи и се запича още 10-15 мин. Оставя се да се охлади 20-30 мин. и се нарязва.

Още по темата
Още по темата
Турска мусака с агнешко и патладжани
Патладжаните се обелват на ивици и се нарязват на кръгчета, поръсват се обилно със сол и се оставят да престоят около 20 мин. В половината от маслото се запържва...
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц